Senatorii din Alabama au adoptat cea mai dură lege anti-avort din Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatul Alabama FOTO Arhivă
Senatul Alabama FOTO Arhivă

În pofida criticilor, Senatul statului american Alabama a votat miercuri în favoarea legii anti-avort şi a transmis-o spre promulgare guvernatoarei Kay Ivey. Este vorba de cea mai dură lege anti-avort din Statele Unite, notează agenţiile internaţionale de presă.

Aprobată la începutul lui mai în Camera Reprezentanţilor, legea anti-avort din Alabama a fost adoptată miercuri în Senat şi trimisă spre promulgare guvernatoarei Kay Ivey, o republicană în vârstă de 74 de ani.

Textul nu prevede nicio excepţie de la avort, nici măcar în caz de viol sau incest.

Medicii găsiţi vinovaţi de practicarea avortului vor primi pedepse cu închisoarea cuprinse între 10 şi 99 de ani.

Obiectivul mărturisit al promotorilor textului este de ajunge la Curtea Supremă a Statelor Unite - unde preşedintele Donald Trump a numit recent doi judecători conservatori -, cu scopul de a o convinge să revină asupra hotărârii sale emblematice în cazul „Roe v. Wade“, din 1973,  care a recunoscut dreptul femilor de a avorta atât timp cât fetusul nu este viabil.

Puternica asociaţie de apătrare a drepturilor civice ACLU a anunţat că intenţionează să se adresează justiţiei, cu scopul de a împiedica punerea în aplicare a acestui text.

„Tocmai aţi violat, voi înşivă, statul Alabama“, a declarat Bobby Singleton, un membru democrat al Senatului, după respingerea amendamentului care prevedea excepţii de la interzicerea avortului.

„Voi îi spuneţi fiicei mele: «tu nu contezi în statul Alabama. Bărbaţii pot să te violeze, iar tu vei avea acest bebeluş dacă rămâi însărcinat㻓, a adăugat el, cu vocea tremurând de emoţie.

În total, 28 de state americane au introdus peste 300 de noi reglementări anti-avort de la începutul anului, potrivit unui bilanţ întorcmit de către Institutul Guttmacher, care apără dreptul femeilor la întreruperea voluntară a sarcinii.

Astfel, statele Kentucky şi Mississippi au interzis avorturile din momentul în care sunt detectate bătăi ale inimii fetusului, adică aproximartiv în a şasea săptămână de sarcină.

Măsuri asemănătoare sunt pe cale să fie adoptate în Georgia, Ohio, Missouri şi Tennessee.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite