Cum va fi ucis un condamnat la moarte în Alabama. Ce este hipoxia cu azot, noua metodă care urmează să fie aplicată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat condamnat la moarte pentru asasinarea unei femei, care a reușit să evite execuția timp de 35 de ani, va fi ucis printr-o nouă metodă. Acesta urmează să respire azot pur, metodă autorizată de trei state din SUA, dar care nu a fost folosită niciodată până în prezent.

Injecția letală a dat greș în cazul lui Smith FOTO Shutterstock
Injecția letală a dat greș în cazul lui Smith FOTO Shutterstock

Kenneth Eugene Smith, de 58 de ani, este unul dintre cei doi bărbați condamnați pentru uciderea la comandă, în 1988, a soției unui predicator, relatează Fox News.

Alabama poate deveni primul stat care a executat un prizonier făcându-l să respire azot pur, o metodă de pedeapsă cu moartea care este autorizată de trei state, dar nu a fost niciodată folosită.

Biroul procurorului general al Alabama, Steve Marshall, a cerut vineri Curții Supreme de stat să stabilească o dată de execuție pentru condamnatul la moarte, Kenneth Eugene Smith, în vârstă de 58 de ani. Dosarul a arătat că Alabama intenționează să-l omoare de hipoxie cu azot.

Smith a fost unul dintre cei doi bărbați condamnați în 1988, pentru uciderea soției unui predicator.

Este o farsă faptul că Smith a reușit să-și evite condamnarea la moarte timp de aproape 35 de ani, după ce a fost condamnat pentru uciderea odioasă a unei femei nevinovate, Elizabeth Sennett”, a spus Marshall într-un comunicat.

Îl privează de oxigen

Hipoxia cu azot este cauzată de forțarea deținutului să respire doar azot, care îl privează de oxigen și îl ucide. Aerul inhalat de oameni include 78% azot, dar este inofensiv atunci când este inhalat cu oxigen.

Alabama a autorizat hipoxia cu azot în 2018, în timpul unei penurii de medicamente folosite pentru a efectua injecții letale, dar statul nu a folosit metoda pentru a executa o pedeapsă cu moartea. Oklahoma și Mississippi au autorizat, de asemenea, hipoxia cu azot ca metodă de execuție, dar nu au folosit-o.

Susținătorii noii metode de execuție spun că ar fi nedureroasă, dar oponenții au susținut că este o formă de experimentare umană.

Equal Justice Initiative, care se opune pedepsei cu moartea, a declarat că Alabama are o istorie de „execuții și încercări de execuție eșuate și greșite” și că „experimentarea cu o metodă nefolosită până acum este o idee teribilă”.

„Niciun stat din țară nu a executat o persoană prin hipoxie cu azot, iar Alabama nu este în măsură să experimenteze o metodă complet nedovedită și nefolosită pentru a executa pe cineva”, a declarat avocatul senior al Equal Justice Initiative, Angie Setzer.

Nu au reușit să introducă perfuzia în vene

Alabama a încercat să-l execute pe Smith prin injecție letală anul trecut, dar nu a reușit să o facă din cauza problemelor legate de introducerea unei perfuzii în vene. Aceasta a fost a doua oară în două luni și a treia din 2018 când statul nu a reușit să pună în executare pedeapsa cu moartea. Guvernatorul republican Kay Ivey a anunțat a doua zi după execuția eșuată a lui Smith că execuțiile vor fi întrerupte pentru a permite o revizuire internă a procedurilor de injecție letală. 

Injecțiile letale în Alabama au fost reluate luna trecută.

Statul lucrează la dezvoltarea metodei de execuție cu azot de câțiva ani, dar nu a dezvăluit multe detalii despre planurile sale. Comisarul pentru corecții, John Hamm, le-a spus reporterilor luna trecută că un protocol este aproape finalizat.

Dosarul procurorului general nu a dezvăluit detaliile modului în care va fi efectuată executarea.

Smith și alți câțiva deținuți din Alabama care încearcă să-și blocheze execuțiile prin injecție letală au susținut că ar trebui să li se permită să moară din cauza hipoxiei cu azot.

A omorât-o la comanda soțului

Elizabeth Sennett a fost găsită moartă în casa pe care o împărțea cu soțul ei în Colbert la 18 martie 1988. Procurorii au spus că Smith a fost unul dintre cei doi bărbați cărora li s-au plătit câte 1.000 de dolari pentru a-i lua viața lui Sennett. Crima ar fi fost pusă la cale de soțul ei, care avea datorii uriașe și a vrut să obțină banii de asigurare.

Soțul victimei și un pastor la Biserica lui Hristos, Charles Sennett, s-a sinucis când ancheta a început să-l privească ca pe un posibil suspect, potrivit documentelor instanței. Celălalt bărbat condamnat pentru crimă, alături de Smith, a fost executat în 2010.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite