Congresman: Departamentul de Justiție al SUA a intervenit în ancheta privind evaziunea fiscală a fiului lui Biden

0
Publicat:

Potrivit lui Jason Smith, departamentul a făcut încercări de a amâna începerea anchetei, astfel încât termenul de prescripție al infracțiunii s-a împlinit.

Joe și Hunter Biden. Foto: EPA-EFE
Joe și Hunter Biden. Foto: EPA-EFE

Principala agenție de colectare a impozitelor din SUA, Internal Revenue Service (IRS), a recomandat în 2022 ca fiul președintelui american Hunter Biden să fie acuzat penal de evaziune fiscală în valoare de 2,2 milioane de dolari la venituri de 8,3 milioane de dolari, dar Departamentul de Justiția a împiedicat ancheta. Președintele Comitetului pentru Venituri și Cheltuieli a Camerei, Jason Smith (R-MO), a făcut anunțul joi, după publicarea stenogramelor conversațiilor de-o oră între parlamentari cu agentul special SIA pentru investigații penale Gary Shapely și un alt oficial al IRS, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

Potrivit congresmanului, aceștia au raportat încălcări în SVD și Departamentul de Justiție cu privire la „aplicarea inegală a legilor fiscale, amestecul guvernului și abuzul în investigarea activităților criminale ale fiului președintelui Biden, Hunter Biden, și urmărirea penală a angajaților SVD care au raportat aceste încălcări”.

Departamentul de Justiție, a continuat Smith, „a intervenit și și-a depășit autoritatea” în anchetarea cazului de neplată a impozitelor de către fiul șefului statului. El a subliniat că departamentul „a refuzat să investigheze <...> infracțiunile fiscale ale lui Hunter Biden”. Departamentul de Justiție „a încercat să amâne deschiderea anchetei pentru ca termenul de prescripție să se împlinească” și, de asemenea, a oferit avocaților lui Biden informații confidențiale din anchetă și a respins cererile de a aduce acuzații penale împotriva fiului liderului american.

Ministrul Justiției acuzații de minciună

În ciuda faptului că oficialii SVD au recomandat ca Hunter Biden să fie urmărit penal pentru activități infracționale, inclusiv evaziune fiscală, fraudă și declarații false, <...> și evaziune fiscală pentru venituri de peste 8,3 milioane de dolari, Biden a primit un tratament preferențial în timpul anchetei și a negociat un acord de pledoarie care probabil îl va ține departe de închisoare”, a adăugat Smith.

El a vorbit despre întârzierile deliberate ale Ministerului Justiției în cursul procedurilor de investigație. În plus, a continuat președintele comisiei, departamentul i-a avertizat în prealabil pe avocații fiului șefului statului despre percheziții și alte măsuri de anchetă. Potrivit congresmanului, conducerea SVD și a Ministerului Justiției au încercat să îndepărteze grupul implicat în cazul Hunter Biden, pe care Shapeley l-a supravegheat.

Potrivit stenogramelor eliberate, ambii oficiali IRS, în conversația cu congresmenii, l-au acuzat pe procurorul general Merrick Garland că a mințit parlamentarii atunci când le-au răspuns la întrebările în timpul audierilor. Membrii comisiei i-au întrebat pe Shapeley și pe colegul său dacă ministrul a avut dreptate când a spus că nu a existat nicio ingerință politică în cazul Hunter Biden, iar autoritățile nu au intervenit în anchetă. „Evident, declarațiile făcute de procurorul general Garland nu sunt adevărate”, a răspuns Shapeley.

"Poporul american merită să știe că atunci când vine vorba de urmărirea penală, ei nu sunt la același nivel cu clasa bogată și conectată politic. Preferințele pe care le-a primit Hunter Biden nu ar fi fost niciodată acordate americanilor obișnuiți", a spus Smith. În această etapă, comitetul său se află sub controlul Partidului Republican de opoziție. Președintele Biden este democrat.

Anchetă în Delaware

Hunter Biden, ca parte a unui acord cu procurorii americani, a pledat vinovat pentru două capete de acuzare de evaziune fiscală intenționată, a informat marți presa americană. În plus, părțile au ajuns la o înțelegere cu privire la acuzațiile de încălcare a regulilor de deținere a armelor de foc. Avocatul din Delaware David Wise a început această anchetă în 2018. El a vrut să-l dea în judecată pe Hunter Biden pentru evaziune fiscală în alte state, dar oficialii Departamentului de Justiție l-au refuzat, a spus Smith.

Deciziile parchetului în cazul lui Hunter Biden, devenite publice, permițându-i acestuia să evite închisoarea, au stârnit vâlvă printre numeroși reprezentanți ai opoziției reprezentate de Partidul Republican al Statelor Unite. 

Președintele Camerei Reprezentanților Kevin McCarthy (R-CA) a descris incidentul ca o dovadă a existenței unui sistem de standarde duble în America.

Hunter Biden este de așteptat să apară în instanța de judecată din Delaware pe 26 iulie. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite