Comori antice împrumutate de Israel, descoperite pe proprietatea lui Donald Trump

0
Publicat:

Artefacte antice trimise din Israel în SUA în urmă cu patru ani pentru a fi expuse la un eveniment de la Casa Albă au ajuns la proprietatea Mar-a-Lago a lui Donald Trump din Florida, relatează The Guardian.

Hanuka, o sărbătoare sacră a evreilor Sursa Facebook FCER
Hanuka, o sărbătoare sacră a evreilor Sursa Facebook FCER

Cotidianul israelian Haaretz a relatat marți că antichități, inclusiv lămpi antice de ulei din ceramică, care fac parte din colecția națională de comori a Israelului, au fost expediate în 2019 la Washington DC cu aprobarea directorului de atunci al Autorității Israeliene pentru Antichități, Israel Hasson, pentru a fi folosite în cadrul unui eveniment de aprindere a lumânărilor de Hanuka la Casa Albă.

Pandemia a făcut ca artefactele să rămână „blocate“ în SUA, deoarece oficialii nu au vrut să riște să folosească canalele obișnuite de transport maritim pentru a returna comorile.

Israel Hasson a declarat pentru Haaretz că Saul Fox, un important donator evreu american al autorității pentru antichități, care a participat la celebrarea Hanuka 2019 cu Trump, a fost rugat să aibă grijă de obiecte până când acestea vor putea fi returnate în siguranță.

Însă, oficialii israelieni au aflat recent că antichitățile au ajuns în cele din urmă la proprietatea din Florida a fostului președint. Un raid al FBI a dezvăluit că mai multe cutii pline de documente clasificate erau depozitate în băi și alte spații după ce au fost îndepărtate în mod necorespunzător de la Casa Albă când Trump a părăsit funcția.

Nu este clar cum au ajuns artefactele la Mar-a-Lago sau dacă Trump știe că acestea se află în incintă. Haaretz a relatat că eforturile înalților oficiali israelieni de a recupera comorile naționale au eșuat până în prezent.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite