Hanuka şi Crăciunul, două sărbători ale miracolelor. Evreii şi creştinii sărbătoresc în decembrie două mari evenimente religioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţii de Hanuka FOTO Adevărul
Tradiţii de Hanuka FOTO Adevărul

Nu doar creştinii ortodocşi trăiesc în aceste zile magia sărbătorilor. Evreii sărbătoresc Hanuka, „Sărbătoarea Luminilor“, care se încheie miercuri, 24 decembrie, iar creştinii se pregătesc de Crăciun.

Hanuka a debutat, în ultimii zece ani, cu excepţia lui 2013 (28 noiembrie), într-o zi de decembrie. Este o sărbătoare ce se încheie de obicei înaintea Crăciunului creştin, rareori după. Una din puţinele sărbători ''vesele'' din calendarul religios evreiesc, alături doar de Purim şi Lag Ba'omer.

„De Purim se spune că trebuie să bei, de Lag Ba'omer - să mănânci grătar şi să faci focuri de tabără. Focul de Hanuka e însă mai discret şi mai interior. E o lumină spirituală, legată de lumina sacră din templu. E genul de sărbătoare a miracolelor neverosimile. Exact ca lumina Crăciunului“, spune Sorin-Lucian Ionescu, preşedintele comunităţii evreilor din Constanţa.
 

Vecinătatea Hanukăi cu Crăciunul o transformă, mai ales în ultimele decenii, într-o sărbătoare ''ecumenică'', cu sensul de dicţionar ''universal, general''. De altfel, în Statele Unite şi în unele ţări europene, ''politically correct'' e să se spună "Sărbători Fericite!", în loc de "Crăciun Fericit!'', pentru că niciodată nu ştii cui te adresezi - unui creştin, musulman sau evreu. 
 

„Credinţa religioasă în statele laice, mai puţin în cele fundamentaliste, este o chestiune intimă, de suflet - o împărtăşeşti altora doar dacă vrei. Religia nu poate fi ''de stat'' şi nu poate fi ''predată'', ca geografia sau algebra. Religia vine din familie, din biserică, din convingere personală“, consideră Sorin-Lucian Ionescu.

Hanuka se încheie miercuri, iar Crăciunul abia începe, cu Ajunul său. 
 

Pe Moş Crăciun îl aşteaptă, oficial sau nu, aproape toţi copiii, indiferent de religie - unii spun că a devenit o sărbătoare comercială. 
 

Hanuka este sărbătoare care celebrează minunea uleiului Menorei, care a ars timp de opt zile cu doar o singură cană de ulei pur ce ar fi ajuns în mod normal pentru o singură zi. Ceremonia are loc acasă, dar şi în sinagogi.
 

Familia se adună în jurul unui sfeşnic cu opt braţe, în care se aprind opt lumânări. Există obiceiul ca acest candelabru, numit hanukia, să fie aşezat în pragul uşii sau la fereastră, o cale pentru evrei de a împărtăşi bucuria sărbătorii cu restul comunităţii în mijlocul căreia trăiesc. Copiilor li se dau bani. De asemenea, se obişnuieşte ca aceştia să se joace cu un titirez, pe ale cărui laturi sunt iniţialele Nes Gadol Haia Şam, adică Minune mare a fost acolo).  


Vă mai recomandăm:

FOTO Steaua lui David va lumina din nou în templul israelit. Istoria celor două sinagogi ale Constanţei

FOTO „Revelionul“ evreilor: urmaşii lui Moise au trecut în noul an, la Tulcea. Sinagoga din Constanţa este în ruină

FOTO „Să fii trecut în Cartea Vieţii“ şi-au urat evreii, la trecerea în noul an - 5775

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite