Ben Bradlee a murit. Redactorul-şef al Washington Post din perioada scandalului Watergate a decedat la 93 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul redactor-şef al cotidianului Washington Post, celebrul Ben Bradlee, care a supervizat printre altele acoperirea scandalului Watergate, a încetat din viaţă marţi, a anunţat publicaţia americană.

Ben Bradlee, care a „condus transformarea (Washington) Post pentru a-l face unul din principalele ziare din lume, a decedat pe 21 octombrie la domiciliul său din Washington, din cauze naturale“, la vârsta de 93 de ani, a precizat jurnalul pe site-ul său, potrivit Agerpres.

Donald E. Graham, director editorial la Washington Post la acea vreme şi, prin urmare, şef al Ben Bradlee, a afirmat că acesta „a fost cel mai bun redactor-şef american al epocii sale“.

Mama lui Graham, Katharine Graham, asigura conducerea ziarului atunci când Bradlee le-a încredinţat celor doi tineri ziarişti, Bob Woodward şi Carl Bernstein, misiunea de a ancheta spargerea de la Watergate. Ancheta lor a condus la unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria politică a Statelor Unite şi, în 1974, la demisia preşedintelui Richard Nixon, precum şi la trimiterea în faţa instanţei a zeci de responsabili ai administraţiei.

Descoperirea scandalului Watergate a schimbat fata jurnalismului politic de investigaţii. Ea a reprezentat subiectul cărţii de succes „All the President's Men“ şi, mai târziu, al filmului cu acelaşi nume, cu Jason Robards în rolul lui Ben Bradlee, alături de Robert Redford (Woodward) şi Dustin Hoffman (Bernstein).

„Ben a fost un prieten adevărat şi un şef de geniu în jurnalism“, au reacţionat Bernstein şi Woodward într-un comunicat dat publicităţii pe site-ul Washington Post.

În perioada în care Bradley s-a aflat la conducerea publicaţiei – din 1968 până în 1991 –, Washington Post, care a câştigat un Premiu Pulitzer pentru articolele despre afacerea Watergate, a jucat un rol şi în publicarea „Pentagon Papers“, mii de pagini cu caracter secret provenind de la Departamentul Apărării care au dezvăluit manevrele politice cu scopul declanşării războiului din Vietnam.

Ben Bradlee s-a născut în 1921 într-o familie din Boston (Massachusetts, nord-est). După ce şi-a luat licenţa la Harvard, în 1942, a servit ca ofiţer de informaţii în US Navy până la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/adinavlad/afacerea-watergate" target="_blank">View the story "Afacerea Watergate" on Storify</a>]

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri