Faimosul garaj Watergate se va demola

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garajul unde reporterul ziarului Washington Post, Bob Woodward se întâlnea cu sursa sa, Mark Felt alias Deep Throat, se va demola curând FOTO: NBC News
Garajul unde reporterul ziarului Washington Post, Bob Woodward se întâlnea cu sursa sa, Mark Felt alias Deep Throat, se va demola curând FOTO: NBC News

Garajul făcut faimos de afacerea Watergate se va demola, în locul său fiind plănuită construcţia unei clădiri rezidenţiale şi a unui spaţiu comercial.

În acest garaj, acum mai bine de 40 de ani, pe atunci reporter de investigaţie la Washington Post, Bob Woodward se întâlnea cu sursa unuia dintre scandalurile ce aveau să zguduie societatea americană şi să ducă la demisia preşedintelui SUA de atunci, Richard Nixon.

În şedinţa de sâmbătă, cei cinci membrii ai consiliul local din Arligton, Virginia, au decis în unanimitate să permită unei firme private începerea construcţiei unui complex rezidenţial pe 28 de etaje şi a unui spaţiu comercial aferent.

Monday Propreties, beneficiarul proiectului, speră să poate începe construcţia cel târziu la începutul anului 2017. Atât consiliul cât şi constructorul au promis că vor păstra placa comemorativă legată de evenimentul ce a marcat istoria americană şi inaugurată în 2011. De asemenea, ambele organizaţii au decis că vor colabora cu membrii comunităţii locale pentru „păstrarea memoriei locului istoric”. 

„Eram foarte conştienţi de semnificaţia acestui loc”, a declarat consilierul Walter Tejada într-un interviu pentru Wall Street Journal. „Constructorul a fost foarte receptiv şi a colaborat bine cu comunitatea”, a mai adăugat acesta.Locaţia a căpătat semnificaţie istorică în momentul în care a devenit parte a scandalului ce a dus la demisia preşedintelui Richard Nixon. O sursă anonimă, sub pseudonimul Deep Throat, a început să se întâlnească cu reporterul ziarului Washington Post, Bob Woodward, în garajul de la subsolul clădirii ce va fi demolată curând.

placa watergate

Sursa reporterului se întâlnea cu acesta întotdeauna în acelaşi loc, locul de parcare 32D, întâlnirile avănd loc între octombrie 1972 şi noiembrie 1973. Multe din mărturiiile acestuia cu privire la obstrucţia pe care adiminstraţia prezidenţială o exercita asupra biroului FBI în cazul spargerii prin efracţie a complexului Watergate, complex ce găzduia sediul Partidului Democrat, au dus la demisia lui Nixon.

Reporterul, câştigător al unui premiu Pulitzer împreună cu colegul său Carl Bernstein pentru dezvăluirea implicării preşedintelui Nixon în toată afacerea, a fost ecranizat în filmul „Toţi oamenii preşedintelui” (1976), rolul său fiind jucat de Robert Redford.

Sursa a rămas anonimă aproape trei decenii, spre deliciul şi în acelaşi timp disperarea jurnaliştilor şi publicului intresat de această afacere. Într-un final, pe 31 mai 2005, Mark Felt, un fost angajat FBI, a recunoscut că el a fost sursa din spatele informaţiilor din scandalul Watergate.

Tim Helmig, preşedintele executiv al companiei Monday Propreties, beneficiarul contractului de construcţie a noului spaţiu, consideră ca suprapunerea celor două evenimente-contrucţia unui nou cartier rezidenţial şi semnificaţia locului- ca fiind una „interesantă”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite