Bărbat din SUA, ajuns la spital cu migrenă, cauzată de tenii. Alimentul care ar fi fost sursa infectării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Statele Unite a fost internat la spital, pe motivul unor migrene care se tot agravau. Medicii au descoperit că durerea era cauzată de larvele de tenie parazite din creier. Cercetătorii sunt de părere că infectarea s-ar fi produs din cauza consumului unui anumit aliment.

Scanările CT au evidențiat numeroase focare chistice FOTO American Journal of Case Reports/ NBC
Scanările CT au evidențiat numeroase focare chistice FOTO American Journal of Case Reports/ NBC

Bărbatul american, în vârstă de 52 de ani, al cărui nume nu a fost făcut public, a mers la consultație pentru a afla cauza modificărilor migrenelor sale obișnuite, pe parcursul a patru luni, potrivit unui studiu publicat joi, în American Journal of Case Reports. Migrenele au devenit mai frecvente, mai severe și nu mai răspundeau la tratamentele medicamentoase, notează NBC News.

Prin urmare, pacientul a fost internat în spital pentru testare. Scanările CT au evidențiat numeroase focare chistice, care sunt saci umpluți cu lichid în creier. Testele de anticorpi pentru chistul cisticercozei au fost pozitive, iar bărbatul a fost diagnosticat cu neurocisticercoză, se arată în studiu.

Neurocisticercoza este o formă de infecție a țesutului parazitar cauzată de chisturile larvare ale teniei de porc găsite în creier, susțin Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Slănina de porc, posibila sursă a infectării

Potrivit CDC, o persoană contractă cisticercoză prin ingerarea de chisturi larvare din fecale infectate, care apare, de obicei, din lipsa spălării mâinilor. Boala este endemică în țările în curs de dezvoltare din cauza salubrității deficitare.

Pacientul nu a călătorit recent în zone cu risc ridicat, iar „obiceiul său de a mânca slănină de porc insuficient gătită, necrocantă cea mai mare parte a vieții” a fost singura legătură cu diagnosticul de neurocisticercoză.

Se poate doar specula, dar având în vedere predilecția pacientului nostru pentru carnea de porc insuficient gătită și antecedentele de expunere benignă, credem că cisticercoza ar fi fost transmisă prin autoinfecție după spălarea necorespunzătoare a mâinilor, după ce el a contractat taeniasis din cauza obiceiurilor sale alimentare”, se concluzionează raportul.

Pacientul a fost tratat cu succes cu medicamente antiparazitare și antiinflamatoare. Leziunile sale cerebrale au regresat, iar durerile de cap s-au ameliorat.

Este „foarte rar” ca pacienții să contracteze neurocisticercoză în SUA, dar concluziile studiului pot schimba această noțiune.

Din punct de vedere istoric, este foarte neobișnuit să întâlnim carne de porc infectată în Statele Unite, iar cazul nostru poate avea implicații asupra sănătății publice”, se arată în raport.

Simptomele neurocisticercozei variază de la dureri de cap la convulsii, în funcție de ce structuri și țesuturi au fost infectate. Boala poate fi fatală, potrivit CDC.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite