Două secrete ale celor mai gustoase jumări crocante: tipul de slănină și momentul scoaterii din ceaun
0Masa tradițională de Crăciun nu e desăvârșită fără un castron cu jumări rumenite, preparate după gustul fiecăruia, mai mult sau mai puțin crocante, ultima variantă fiind și opțiunea cea mai apreciată.

Deși conțin, evident, grăsimi, căci ingredientul de bază e slănina, jumările nu sunt atât de rele pentru sănătate, cum ai fi tentat să crezi. Desigur, dacă nu abuzezi de ele. Oricum, nu sunt mai rele decât mezelurile din comerț, de exemplu, în defavoarea cărora cei mai mulți nutriționiști le recomandă.
Desigur, cumpătarea e cheia, căci jumările ar trebui gustate, nu mâncate, mai ales că pe masa de Crăciun sunt, alături de tobă, caltaboși și șorici, doar un aperitiv al unui ospăț care, de regulă, include și alte preparate din aceeași categorie „grea” - sarmale, cârnați, piftii, friptură.
Ingrediente și mod de preparare
Dacă vrei să le prepari acasă ca să obții exact consistența dorită, încearcă o rețetă simplă de jumări, recomandată de o gospodină din Argeș. Iar dacă speri la jumări crocante, ia în calcul două mici secrete: grăsimea cu șorici și momentul scoaterii din ceaun.
Ai nevoie de:
- 3 kg de slănină de porc, de preferat și cu un pic de carne pe ea (împănată) sau gslănină cu șorici, dacă dorim să obținem jumări crocante.
- o lingură și jumătate sau chiar două de sare mare.
- două linguri de apă.
-o ceapă mare sau două medii.
„Grăsimea se taie de în cuburi de circa patru-cinci centimetri, se sărează bine, prin amestecare și se pune la prăjit, într-o oală de fontă sau într-un tuci, împreună cu cele două linguri de apă. La început, vasul se ține acoperit, ca apa să iasă din bucățile puse la prăjit, apoi se continună prăjirea fără capac. Când ajung la o culoare rumenie, se adaugă ceapa tăiată în sferturi. Este ingredientul care ia din gustul de grăsime al jumărilor și le îmbunătățește aroma.”, explipă, pentru Adevărul, Ioana Enache, o gospodină din Argeș, care, an de an, în preajma Crăciunului, pregătește bucate tradiționale după rețete vechi, nealterate.
Focul trebuie să fie potrivit, precizează gospodina.

„Se amestecă din când în când până ce ceapa începe să se caramelizeze, apoi aceasta din urmă se îndepărtează. Dacă nu le dorim uscate, luam acum din tuci și jumările. Dacă le vrem crocante, le mai lasăm câteva minute, iar când le scoatem, le ținem în sită, până se scurge foarte bine grăsimea. Cel mai bine este ca, în fazele finale, să gustăm câte o jumară și, în funcție de cât e de crocantă, să decidem când încheiem operațiunea”, mai spune Ioana Enache”
Există variații ale acestei rețete, dar procedeul de bază al obținerii jumărilor e, în general, același, indiferent despre ce zonă geografică vorbim.