Ajutorul militar american acordat Ucrainei, slab monitorizat. Temeri că unele dintre arme au fost furate sau au ajuns la contrabandiști

0
Publicat:

Raportul a constatat că oficialii și diplomații americani nu au reușit să contabilizeze rapid sau complet toate cele aproape 40.000 de arme trimise pe front.

Armele trimis Ucrainei nu au ajuns în totalitate pe front FOTO: Arhivă
Armele trimis Ucrainei nu au ajuns în totalitate pe front FOTO: Arhivă

Oficialii americani nu au urmărit în mod corespunzător o parte din ajutorul militar acordat Ucrainei. Acest lucru a fost afirmat într-un raport al inspectorului general al Ministerului american al Apărării, a relatat The New York Times.

Este vorba, în special, de sisteme de rachete portabile, drone kamikaze și dispozitive de vedere pe timp de noapte în valoare de peste un miliard de dolari.

Concluziile raportului spun că oficialii Departamentului american al Apărării, precum și diplomații de la Washington și din Europa, nu au reușit să contabilizeze rapid sau complet toate cele 40.000 de arme trimise în Ucraina, dar care ar trebui "monitorizate îndeaproape".

Există temeri că unele dintre arme ar fi putut fi furate sau ar fi putut ajunge la contrabandiști, notează autorii documentului.

The New York Times notează că raportul inspectorului general nu conține nicio dovadă că armele au fost folosite în mod abuziv după ce au fost trimise la un centru logistic militar american din Polonia sau trimise pe câmpul de luptă din Ucraina.

"Nu a făcut parte din domeniul de aplicare al evaluării noastre să determinăm dacă o astfel de asistență a fost deturnată", se arată în raport.

Din cauza neînțelegerilor politice interne, Congresul SUA nu a aprobat încă finanțarea pentru asistență militară suplimentară pentru Ucraina, pentru mai mult de 60 de miliarde de dolari.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite