Rusia susține că a ucis sute de soldați ucraineni cu o „bombă cu vid”. Kievul: „Sunt prostii absolute și propagandă”

0
Publicat:

Rusia afirmă că a ucis un număr mare de soldați ucraineni cu o așa-numită „bombă cu vid”, într-o declarație pe care Ucraina a catalogat-o imediat ca fiind absurdă.

Rusia a anunțat că a ucis sute de soldați ucraineni cu o bombă termobarică
Rusia a anunțat că a ucis sute de soldați ucraineni cu o bombă termobarică FOTO arhiva Adevărul

Șeful adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate Ruse i-a spus ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, în timpul unei întâlniri, că aproximativ 300 de soldați au fost uciși „ca urmare a unui atac precis cu muniție aeriană”, a anunțat Ministerul Apărării al Rusiei, sâmbătă.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, Andrii Iusov, a declarat pentru CNN că afirmațiile sunt „prostii absolute și propagandă, la fel ca și informațiile rușilor despre uciderea a 1.500 de soldați ucraineni în regiunile Kursk și Belgorod, ieri”.

Generalul-colonel Alexei Kim nu a indicat unde a avut loc atacul, dar a descris locația acestuia ca fiind „punctul de desfășurare al formației naționaliste „Kraken””, conform ministerului, referindu-se la o unitate specială a Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina.

Kim a declarat că în atacul aerian a fost folosită o „bombă de detonare volumetrică”, a raportat RIA Novosti sâmbătă.

Șoigu este informat că Ucraina suferă pierderi semnificative

Armele volumetrice sunt cunoscute și sub numele de bombe cu vid, arme termobarice sau explozivi aer-gaz.

Distrugerea provocată de o armă termobarică este cauzată de unda de șoc pe care o creează și de vidul rezultat din amestecul aerului-gaz care aspiră oxigenul pentru a menține detonarea, conform Institutului Lieber pentru Drept și Război de la Academia Militară a SUA din West Point, New York.

Forța unei astfel de explozii este suficientă pentru a prăbuși clădiri și a rupe organele. Zidurile și chiar și peșterile nu oferă protecție, conform Centrului pentru Controlul Armelor și Neproliferare.

Detaliile atacului aerian rusesc au ieșit la iveală în timpul unei întâlniri la sediul Grupului Mixt de Forțe, unde Șoigu a auzit rapoarte de la comandanți despre situația actuală din „zona operațiunii militare speciale”, a anunțat ministerul.

Kim nu a menționat nici când a fost efectuat atacul, dar a remarcat că „doar săptămâna trecută, ca urmare a lucrului eficient al sistemelor de recunoaștere și de lovituri, au fost distruse trei complexe Patriot americane, un lansator multiplu de rachete Vampire, peste 10 sisteme de artilerie de fabricație străină și depozite de combustibil și muniție”, conform ministerului.

Kim i-a spus, de asemenea, lui Șoigu, în timpul întâlnirii, că Ucraina „suferă pierderi semnificative atât în echipamente, cât și în oameni, ca urmare a utilizării armelor de precizie și a dronelor”, a anunțat ministerul.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite