Putin, discurs halucinant: Rusia are „un mare respect” pentru poporul ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, că Rusia are „un mare respect” pentru poporul ucrainean, în ciuda a ceea ce el a numit „situația actuală”, relatează Reuters. El a făcut aceste comentarii la o întâlnire televizată cu profesorii.

Putin a amenințat că va apăra cu toate mijloacele teritoriile anexate FOTO Arhivă
Putin a amenințat că va apăra cu toate mijloacele teritoriile anexate FOTO Arhivă

„Întotdeauna, și chiar și astăzi, în ciuda tragediei actuale, avem un mare respect pentru poporul ucrainean, cultura, limba, literatura ucraineană și așa mai departe”, a spus el.

Putin a ținut discursul în cadrul unei ceremonii de premiere a profesorilor.

Făcând referire la cele patru regiuni ucrainene controlate parțial de Rusia pe care le-a declarat vineri teritoriu rus, Putin a spus că se așteaptă ca situația de acolo să se „stabilizeze”.

„Pornim de la faptul că situația se va stabiliza, vom putea dezvolta cu calm aceste teritorii”, a spus Putin.

Anterior, purtătorul său de cuvânt a admis că cele patru regiuni se confruntă cu un proces intens de adaptare și că acomodarea va fi dificilă.

În urma câștigurilor ucrainene din ultimele câteva săptămâni, Rusia nu mai controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni. În două dintre ele, nici nu a stabilit încă granițele teritoriului pe care îl revendică.

Întrebat dacă ar exista o contradicție între retorica lui Putin și realitatea de pe teren, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu există niciun fel de contradicție. Vor fi cu Rusia pentru totdeauna și vor fi returnate".

Termenii privind definirea granițelor sunt neclari, iar Peskov nu a fost dispus să ofere informații clare.

Anumite teritorii vor fi în continuare returnate și vom continua să ne consultăm cu populația care își exprimă dorința de a trăi alături de Rusia", a declarat Peskov.

Progrese pe frontul din est

Ucraina a anunţat că a făcut progrese militare în regiunea estică Lugansk, până acum controlată aproape în totalitate de ruşi, a declarat miercuri guvernatorul ucrainean al acestei regiuni, Serhii Gaidai.

"Acum este oficial. Eliberarea regiunii Lugansk a început. Mai multe localităţi au fost deja eliberate din mâinile armatei ruse. Drapelul ucrainean a fost înălţat acolo de forţele armate ucrainene. Noi avansăm datorită forţelor noastre armate"", a declarat Gaidai într-o înregistrare video postată pe Telegram, fără a preciza numele acestor localităţi.

„În ultima săptămână, numărul steagurilor ucrainene din Donbas a crescut. Peste o săptămână vor fi și mai multe”, a spus și președintele ucrainean Volodimir Zelenski după ce ucrainenii au recuperat orașul Lîman, din care trupele ruse au fost forțate să se retragă pentru a scăpa de încercuire. 

Contraofensiva continuă și în sud

În sudul țării, Vladimir Saldo, liderul regiunii Herson, susținut de Rusia, a recunoscut că forțele ucrainene au pătruns în apropiere de Dudceanîi, un oraș pe râul Nipru, la aproximativ 30 de kilometri sud de linia anterioară a frontului.

„Există așezări care sunt ocupate de forțele ucrainene”, a declarat Saldo.

Armata ucraineană a realizat în ultimele săptămâni progrese importante în nordul regiunii sudice Herson şi a recucerit din mâinile ruşilor aproape toată regiunea Harkov, în nord-est, deschizând astfel calea pentru continuarea contraofensivei spre regiunea Lugansk, bastion al separatiştilor instalaţi de Moscova din 2014.

Potrivit estimărilor ucrainene, forţele ruse controlau în septembrie 98% din provincia Lugansk.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că "zeci de localităţi" au fost "eliberate doar în această săptămână", în cele patru regiuni anexate de Rusia: Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite