Cortina de Fier ridicată de Putin în Ucraina: Situația disperată a oamenilor care vor să scape de ocupația rusească

0
Publicat:

Anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia a izolat un număr necunoscut de oameni într-un teritoriu vast. Este, practic, o nouă Cortină de Fier, relatează BBC, care prezintă obstacolelor întâmpinate de cei vor să treacă de această barieră.

Coadă de mașini spre Vasilivka FOTO Twitter @EUFreeCitizen
Coadă de mașini spre Vasilivka FOTO Twitter @EUFreeCitizen

În pofida dificultăților, până pe 1 octombrie, ucrainenii puteau să traverseze dus-întors liniile de front. De exemplu, pe la un punct de trecere din Vasilivka, pe malul estic al râului Dnipro, localnicii aveau posibilitatea să se deplaseze spre zonele învecinate din regiunea Zaporojie pentru a-și vizita rudele sau pentru a-și cumpăra alimente sau medicamente. Dar mulți dintre ei au plecat între timp, probabil pentru totdeauna, luând doar strictul necesar pentru a începe o nouă viață departe de ocupația rusească. Alții au luat calea Europei.

În medie, aproximativ 1.000 de persoane ajungeau în fiecare zi la un centru improvizat într-o parcare a unui supermarket de la periferia orașului Zaporojie. Pe 30 septembrie, după pseudo-referedumurile organizate de Rusia și anexările ilegale ce au urmat lor, numărul de refugiați s-a ridicat la 1.616, după cum a constatat poliția locală. Apoi, fluxul de oameni aproape că s-a oprit dinspre zona aflată sub ocupație.

Cincizeci de oameni au ajuns a doua zi. Apoi, pe 2 octombrie, au venit doar opt persoane. În același timp, cozi uriașe de mașini spre direcția teritoriului controlat de ucraineni erau observate la punctul de trecere Vasilivka.

„Circa 4.500 de oameni stau la coadă”, a declarat pentru BBC primarul în exil al orașului Melitopol, Ivan Fedorov, potrivit căruia un bărbat în vârstă a murit în mijlocul coloanei de mașini.

Civilii din Melitopol încearcă și alte rute pentru a scăpa de război, inclusiv prin Crimeea, dar și acolo cozile sunt lungi.

„Cei care au plecat din est înainte de 1 ocombrie au reușit să se deplaseze prin punctul de trecere din Zaporojie în două zile”, a precizat pentru BBC o sursă din Herson care nu a dorit să-i fie divulgată identitatea.

„Dar un prieten de-al meu care a plecat joi este încă acolo. Sunt nevoiți să doarmă în mașini pentru a patra zi la rând”, a adăugat sursa BBC.

Centrul de primire a refugiaților din Zaporojie era aproape gol luni. Maksim Bejan, un tânăr de 19 ani, este una dintre cele 43 de persoane care au ajuns acolo în acea zi. Cu toții erau extenuați după o călătorie de patru zile care a început dintr-un sat de lângă Berdiansk, un oraș-port la Marea Azov.

„A fost înfricoșător să plecăm. Ne era teamă să nu dăm peste un soldat rus prost dispus, să nu fim întorși din drum și trimiși acasă”, a declarat el.

Întrebat despre situația de la Vasilivka, Maksim a spus că „oamenii sunt foarte obosiți”. „Abia supraviețuiesc. Au ajuns la limita răbdării și au rămas fără bani. Este o atmosferă de oboseală și disperare”, a adăugat el.

Noi reguli de părăsire a teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina

Unul dintre principalele obstacole de părăsire a zonelor ocupate îl reprezintă noul formular de ieșire. Toți cei care vor să plece în alte zone ale Ucrainei sunt obligați de Moscova să îl completeze online și să aștepte un răspuns.

Formularul solicită mai multe informații - datele din pașaport, numere de telefon, date de contact ale gazdei, motivul călătoriei și diverse informații despre rudele care trăiesc în Ucraina. Una din întrebări este: „Ați fost vreodată în serviciul armatei/statului în Ucraina din 14 mai până în aprilie 2022?”. „Dacă nu, precizați motivul”, insistă autoritățile ruse. „Ați fost vreodată membru al vreunui partid politic sau al vreunui ONG de pe teritoriul Ucrainei?”, este o altă întrebare.

Acest formular, implementat începând de vineri, este, practic, o cerere pentru viză - un indiciu al faptului că Rusia tratează punctele de trecere controlate în Ucraina ca pe o frontieră internațională.

Potrivit șeful administrației militare regionale din Zaporojie, Oleksandr Staruh, Rusia încearcă să înființeze o „graniță de stat” la Vasilivka.

Noul formular a generat frică și confuzie printre oamenii din regiune. Grupurile de Telegram menite ajutorării acestora sunt pline de întrebări ce denotă îngrijorare.

„Merg cu fiica mea prin Vasilivka. Soțul meu se află în Polonia. Mă vor lăsa să trec cu ea fără permisiunea lui?”, întreabă Sofia.

„Stăm de patru zile lângă Dneprorudni”, la vest de Vasilivka, scrie Vitali. „Nu am primit încă un răspuns”, adaugă el.

Unii dintre oameni au bebeluși cu ei și nu dispun de hrană și bani. În timp ce așteaptă, „rachete zboară uneori deasupra lor”, mărturisește o femeie într-un mesaj publicat pe Telegram.

Deocamdată, traversarea în ambele direcții este aproape imposibilă. După atacul cu rachete de vinerea trecută, soldat cu moartea a 30 de civili, autoritățile din Zaporojie au interzis orice trecere spre teritoriul ocupat de Rusia până la dispariția problemelor de securitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite