Armata lui Putin se retrage înspăimântată după ce contraofensiva Ucrainei a obținut un avans uriaș în doar patru ore

0
0

Hărțile publicate de un organ de presă rusesc arată că trupele lui Putin au dat înapoi circa 50 de kilometri în doar patru ore, în timp ce la Moscova crește îngrijorarea cu privire la evoluția războiului, iar forțele ucrainene continuă să avanseze spre est, spre granița cu Rusia, relatează Daily Star. 

Razboi in Ucraina Foto: Anadolu Agency/Getty Images (Arhiva)
Razboi in Ucraina Foto: Anadolu Agency/Getty Images (Arhiva)

În timp ce Moscova încearcă să își consolideze poziția în urma falselor „referendumuri de independență” de săptămâna trecută, trupele rusești s-au retras, de asemenea, din orașul de importanță strategică Lîman din regiunea Donețk.

Victoria strategică a Kievului și recucerirea orașului Lîman este nu doar simbolică, președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski afirmând că orașul este „curățat în totalitate”.

„În ultima săptămână, numărul steagurilor ucrainene din Donbas a crescut. Peste o săptămână vor fi și mai multe”, a adăugat acesta. 

Profesorul Michael Clarke, un analist în domeniul securității și apărării, a declarat pentru The Times: „Lîman este un moment important, deoarece rușii intenționau ca acesta să fie piatra de temelie pentru a cuceri restul Donbasului. Când rușii pierd Lîman, își pierd principala arteră pentru a-și aproviziona cu ușurință trupele din Belgorod până în sud”.

Hartă cu pozițiile armatelor rusă și ucraineană la 4 octombrie
Hartă cu pozițiile armatelor rusă și ucraineană la 4 octombrie. Foto via dailystar.co.uk

Înaintările continuă, președintele Zelenski confirmând în discursul său de marți seară că „luptele acerbe continuă în multe zone”.

În sudul țării, Vladimir Saldo, liderul regiunii Herson, susținut de Rusia, a recunoscut că forțele ucrainene au pătruns în apropiere de Dudceanîi, un oraș pe râul Nipru, la aproximativ 30 de kilometri sud de linia anterioară a frontului.

„Există așezări care sunt ocupate de forțele ucrainene”, a declarat Saldo. Rapoarte neconfirmate spun că ucrainenii au cucerit acum Dudceanîi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că un număr mare de tancuri ucrainene au „împins forțele ruse” la sud de Zolota Balka, un sat care se afla în spatele liniei frontului din regiune.

Potrivit lui Konașenkov, aproximativ 130 de soldați ucraineni au fost uciși în timpul asaltului.

Succesul galopant al Ucrainei îi creează probleme lui Putin acasă, chiar și susținătorii aprigi precum liderul cecen Ramzan Kadîrov exprimându-și nemulțumirea față de modul în care decurge războiul.

Postând pe Telegram, Kadîrov l-a criticat pe generalul Aleksander Lapin, comandantul Districtului Militar Central al Rusiei: „Dacă ar fi fost după mine, l-aș fi retrogradat pe Lapin la soldat, l-aș fi deposedat de distincții, i-aș fi dat o pușcă de asalt și l-aș fi trimis pe front pentru a-și spăla rușinea cu sânge”.

Bloggerița pro-Putin, Anastasia Kașevarova, a ținut un discurs furibund împotriva conducerii militare.

Ea a spus că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, ar trebui să răspundă la o serie de întrebări.

„Sunteți bărbați sau nu?” a răbufnit ea. „De ce vă mai ascundeți cuvintele în cazul în care se întâmplă ceva rău? Încă îl apărați pe Lapin în postările voastre lașe!”.

„Președintele este conștient de ceea ce se întâmplă? Îl ține cineva la curent? Unde sunt proviziile? Unde sunt [tancurile]? Unde este totul? Cum s-a ajuns la asta? A fost totul furat? Vândute? Unde a dispărut totul? A existat măcar?”, a întrebat ea.

O parte din moralul scăzut al armatei ruse provine din cauza calității echipamentului, la mai multe tancuri lipsesc componente cheie, iar recruților li se furnizează puști „antice”.

Un sondaj de opinie publicat la sfârșitul săptămânii trecute de Centrul independent Levada a constatat că un număr tot mai mare de ruși au declarat că nu cred că „operațiunea militară specială” a Kremlinului merge bine.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite