Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina: Putin ar fi detronat, iar Rusia destrămată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă războiul Rusiei în Ucraina se încheie cu o înfrângere, consecințele ar fi că Putin ar fi detronat, iar puterea Rusiei în lume și ea însășI s-ar destrăma, făcând loc unei confruntări între NATO și China, crede Alp Sevimlisoy, de la Atlantic Council.

Vladimir Putin a sărbătorit anexările în Piața Roșie din Moscova Foto AFP
Vladimir Putin a sărbătorit anexările în Piața Roșie din Moscova Foto AFP

Ucrainenii au acum avânt- câștigă. Dar acest conflict nu se va încheia atunci când ambele părți se vor depărta și concluziona <<asta e tot>>, ci se va reverbera în întreaga Rusie și în regiune'.

Asta ar însemna că puterea rusă se va disipa nu doar în țări precum America de Sud și Africa - unde Moscova a trimis mercenari, a acordat împrumuturi și a construit infrastructură - ci și în foștii sateliți sovietici: Kazahstan, Georgia și Armenia, crede el.

Iar Rusia însăși s-ar putea dezbina din cauza luptelor interne, cu regiuni rebele care vor încerca să se rupă de sub controlul Moscovei, în timp ce brokerii puterii de la Kremlin se întorc unul împotriva celuilalt și se luptă pentru tronul lui Putin.

„Niciun viitor pentru Putin”

Deși perspectiva unei Rusii fără Putin a părut cândva o fantezie, în opinia lui Sevimlisoy liderul rus nu are aproape nicio șansă să supraviețuiască unei înfrângeri în Ucraina.

Nu văd niciun viitor pentru Putin [dacă pierde războiul]. Cum să te întorci la poporul tău după asta? După ce ai făcut arme din hrană și energie, cum să te mai întorci pe scena mondială?”, a observat el.

Din perspectiva sa o eventuală pierdere a războiului ar declanșa o luptă internă pe toate planurile și mai ales între armată și servicii, în timp ce Rusia ar fi amenințată cu destrămarea după ce regiuni ale sale ar cere desprinderea. De asemenea, Rusia și-ar pierde influența asupra sateliților ex-sovietici care și-ar căuta aliați în alte părți ale lumii.

Eșecul Rusiei în Ucraina este un eșec al statalității. Vor exista grupuri care vor spune <<nu așa ar trebui să fim guvernați>>. Militarii vor spune că această campanie a fost un eșec.

Cred că prăbușirea va veni din cauza luptelor interne între serviciile de informații și armată, iar forțele din interiorul Rusiei vor avea grijă să folosească asta ca pe o oportunitate de a declara: <<Ne putem guverna singuri mai eficient și avem suficient sprijin internațional pentru a face presiuni pentru independență>>. Ar trebui să sprijinim cu siguranță asta.”

Totuși nu există nicio garanție că cel care i-ar lua locul lui Putin ar fi ceva mai moderat decât el, din contră.

Succesorul

Mulți cred că succesorul cel mai probabil este Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe, care este mult mai șoim decât Putin în ceea ce privește Occidentul.

Consecința ar fi că misiunea NATO va fi de a „ține în frâu Rusia și forțele armate rusești", susține Sevimlisoy, dar, de asemenea, „am lucra pentru a înfrâna China".

Puterea asupra statelor satelit ex-sovietice -Azerbaidjan, Kazahstan și Kârgâzstan Rusiei ar scădea - și influența Rusiei s-ar risipi și mult mai departe, în Africa și America de Sud, unde Putin a sprijinit regimuri dictatoriale cu mercenari, împrumuturi profitabile și acorduri comerciale.

NATO trebuie să fie pregătită să concureze în toate aceste arene, altfel riscă să le piardă în fața dominației Beijingului.

Pierderea influenței asupra aliaților

Există deja semne că putregaiul se instalează. Kazahstanul, mult timp un aliat al Moscovei, a adoptat un ton din ce în ce mai sfidător față de Moscova – acceptând să primească peste 100.000 de ruși care au fugit de mobilizarea decretată de Putin și insistând totodată asupra faptului că integritatea teritorială trebuie respectată, cu toate că nu a menționat direct Ucraina.

Azerbaidjanul și Armenia - un alt aliat al Moscovei - au reluat luptele în urmă cu câteva săptămâni, în timp ce Moscova încerca să-și consolideze flancul vestic împotriva ucrainenilor. Armenia a fost nevoită să admită faptul că Putin nu are de gând să ajute la apărarea teritoriului său, în ciuda faptului că cele două țări au încheiat un pact de securitate.

Și alte națiuni care până acum au acordat sprijin tacit Rusiei încep să-și exprime îngrijorarea. Ministrul chinez de externe Wang Yi, într-un discurs recent la ONU, a îndemnat Moscova să nu permită războiului din Ucraina "să se extindă" și să "protejeze drepturile și interesele legitime ale țărilor în curs de dezvoltare".

Premierul Indiei, Narendra Modi, după ce inițial a încercat să pășească prudent pe un teren de mijloc în ceea ce privește Ucraina, a adresat un reproș și mai îndrăzneț – atrăgând atenția Kremlinului că lumea nu se află într-o eră a războiului „iar eu v-am vorbit despre acest lucru”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite