Prima reacție publică a lui Putin după atentatul de la Moscova: „Nimeni nu poate zdruncina unitatea cetățenilor ruși”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat zi de doliu naţional pentru duminică, în urma atacului de vineri seară de la periferia Moscovei, şi a promis că vinovaţii vor fi cu toţii „pedepsiţi”, în prima sa alocuţiune televizată după atacul care a făcut cel puţin 115 morţi, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Foto AFP (arhivă)
Foto AFP (arhivă)

„Transmit cele mai profunde condoleanţe celor care i-au pierdut pe cei dragi (...) Declar 24 martie zi de doliu naţional”, a spus sâmbătă şeful statului rus, denunţând, de asemenea, un „masacru sângeros”.

El a mai afirmat toţi atacatorii au fost găsiţi şi arestaţi şi că ei încercau să fugă în Ucraina.

Se îndreptau spre Ucraina unde, conform datelor preliminare (ale anchetatorilor), le fusese pregătită o «fereastră» pentru a trece graniţa”, a afirmat Putin, dând asigurări că "cei care se află în spatele acestor terorişti vor fi pedepsiţi" şi că "nu vor avea un destin de invidiat”.

„Inamicii nu vor reuşi să ne divizeze”, a mai spus el, în urma atacului revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

„Infractori cu sânge rece și intenționat și-au propus să ucidă, să-i împuște pe cetățenii noștri, copiii noștri, așa cum naziștii au comis cândva masacre în teritoriile ocupate, ei plănuiau să organizeze un spectacol de execuție, un act sângeros de intimidare”, a spus dictatorul rus.

Organizatorii atacului terorist pregăteau o execuție demonstrativă și un act sângeros de intimidare. Federația Rusă îi va identifica și pedepsi pe toți cei care au pregătit atacul terorist. Pe teroriști îi așteaptă doar pedeapsa și uitarea; ei nu au niciun viitor.

Datoria comună a rușilor este acum de a fi împreună ca unul singur, și așa va fi. Nimeni nu poate zdruncina unitatea cetățenilor ruși.

Rusia a devenit întotdeauna și mai puternică în timpul celor mai dificile încercări, și așa va fi și acum. Nimeni nu va putea să semene semințe otrăvitoare de discordie sau panică și în Rusia

Serviciile de informații rusești lucrează pentru a identifica complicii teroriștilor”, a declarat Putin, potrivit unui transcript al discursului său publicat pe canalul de telegram al TASS și preluat de The Guardian.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite