Armata rusă, obligată să deturneze trupe de pe linia frontului ucrainean pentru a proteja teritoriul rusesc atacat de voluntari anti-Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus al Apărării a fost forțat să retragă unitățile militare de pe linia frontului pentru a proteja Belgorod în apropierea graniței cu Ucraina, care a fost atacat de voluntari ruși din Corpul de Voluntari Rusi (RDK), Legiunea Rusia Liberă (LSR) și Batalionul Siberian, a informat Bloomberg .

Luptatori rusi anti Kremlin in regiunea Belgorod FOTO EPA EFE jpg

Luptele dintre armata rusă și formațiunile de voluntari ruși pro-ucraineni au loc de ceva timp în regiunile Kursk și Belgorod. Grupurile de voluntari anti- Kremlin și-au asumat responsabilitatea pentru ultimele atacuri asupra localităților.

Înainte de atacuri, voluntarii ruși anti-Putin și-au anunțat intențiile de a intensifica loviturile pe rețelele de socializare și au cerut guvernatorului Belgorod Gladkov să lanseze o evacuare completă a civililor din regiune.

LSR a publicat o conversație telefonică interceptată a unui locuitor din regiunea Belgorod, în timpul căreia acesta susține că armata rusă bombardează satele locale cu bombe aeriene ghidate.

Până acum, Gladkov a raportat că 16 persoane au fost ucise și aproximativ 100 au fost rănite din cauza luptelor de săptămâna trecută, adăugând că „evacuăm un număr mare de sate”.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a susținut că mii de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți în încercarea de a captura orașe de graniță din regiunile Belgorod și Kursk în timpul a opt zile de lupte. Potrivit informațiilor sale, în timpul ciocnirilor au fost distruse peste 50 de tancuri și alte vehicule blindate, precum și un elicopter.

Ucraina susține că atacurile în interiorul Rusiei sunt efectuate de batalioane de voluntari ruși care operează conform propriilor planuri de luptă și sunt independente de guvernul ucrainean și de Forțele Armate ale Ucrainei (AFU).

Atacurile asupra Belgorod forțează Rusia să retragă unitățile de luptă din prima linie pentru a apăra orașul, a declarat pentru Bloomberg o persoană apropiată de Kremlin, sub condiția anonimatului.

Purtătorul de cuvânt al agenției a spus că „pe teritoriul Rusiei se duc lupte”.

Între timp, majoritatea oamenilor din Belgorod continuă să-l susțină pe Putin, spune un localnic: „Dar printre prietenii mei atitudinea față de război și față de Putin nu s-a schimbat”, a spus el. „Înțelegem cine a început totul și că acesta este răspunsul la asta.”

Rusia şi Ucraina anunță că au respins numeroase atacuri aeriene la sfârşitul zilei de marţi şi la începutul zilei de miercuri. Intensificarea bombardamentelor asupra regiunilor de frontieră a dus la evacuarea civililor de ambele părţi ale graniței.

Oficialii militari ruşi au anunțat că sistemele de apărare aeriană au distrus rachete şi drone lansate de Ucraina deasupra regiunilor Belgorod, Kursk şi Voronej, toate aflate la graniţa cu Ucraina. Au fost și drone doborâte deasupra Rusiei mai departe de granița cu Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a spus, pe rețeaua Telegram, că unităţile de apărare aeriană au interceptat marți zeci de rachete şi drone deasupra regiunii Belgorod. De asemenea, ministerul a transmis că armata rusă a interceptat alte două rachete, inclusiv o rachetă Patriot de fabricaţie americană, deasupra regiunii vecine Kursk.

La începutul zilei de miercuri, guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin, a declarat că două drone lansate de Ucraina au fost interceptate în apropierea oraşului Engels. Rusia are o bază militară de bombardiere strategice în apropiere de acest oraş.

Nu au fost raportate victime sau pagube majore în niciunul dintre atacurile lansate de Ucraina.

Guvernatorul din regiunea rusă Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunțat că 1.200 de copii din zonele cele mai expuse la atacuri vor fi evacuați temporar în alte regiuni din Rusia. El a adăugat că aproximativ 9.000 de persoane din regiune au cerut să fie evacuate.

În același timp, atacurile intense ale Rusiei asupra regiunii ucrainene aflată în nord-estul țării, Sumî au determinat autoritățile de la Kiev să ordone evacuarea civililor.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său video zilnic, a condamnat atacurile „constante” ale Rusiei asupra regiunii Sumî.

„De la începutul lunii, aviaţia rusă a aruncat deja aproape 200 de bombe ghidate asupra comunităţilor din regiunea Sumî”, a declarat președintele ucrainean, adăugând că au fost lovite sate, orașe și infrastructură civilă.

Autorităţile din Sumî au anunțat că marți (19 martie) au avut loc 30 de bombardamente și o persoană a fost ucisă în comunitatea de frontieră Velika Pisarivka, unde au loc deja evacuări ale populației.

Putin cere ca ruşii care luptă alături de Ucraina să fie pedepsiți aspru

Vladimir Putin a anunțat consolidarea organizaţiilor militare pentru a contracara ceea ce el numește „acțiuni teroriste” anti-rusești.

De peste o săptămână, partizani ruși pro-Kiev, dar și voluntari străini din Legiunea Internațională, români, ceceni, bieloruși și georgieni, sunt foarte activi în zona de frontieră ruso-ucraineană. Au ocupat câteva sate și duc lupte grele cu trupele ruse. Potrivit conducerii Legiunii Rusia Liberă, partizanii vor astfel să forțeze Kremlinul să mute aici unități rusești de pe frontul din Ucraina.

Liderul rus a ordonat Serviciului federal de securitate să-i pedepsească exemplar, pe combatanţii ruşi care luptă alături de Ucraina, pe care i-a catalogat "gunoaie", şi "trădători". La fel de pornit este și împotriva voluntarilor străini care susțin cauza Ucrainei. „Toate încercările de pătrundere pe teritoriul nostru de către sabotori și bande teroriste, constând din unități inamice regulate sau mercenari străini și tot felul de alte gunoaie au eșuat”, a declarat Putin. „Să-i identificăm pe toți trădătorii! Nume cu nume! Și îi vom pedepsi fără prescriere, indiferent unde s-ar ascunde. Să nu arătați pic de milă pentru acești trădători, nici pentru cei care îi controlează și manevrează. Să-i pedepsim după merit!”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite