Președintele Comitetului militar al NATO, surprins la Kiev în timpul atacului masiv rusesc asupra capitalei ucrainene

0
Publicat:

Amiralul olandez Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, se afla la Kiev, joi, în timpul masivului atac cu rachete și drone al Rusiei. Este prima dată când o delegație militară a NATO a vizitat capitala ucraineană de la începutul invaziei pe scară largă în februarie 2022.

Rob Bauer FOTO EPA-EFE

Bauer a ținut un discurs la Forumul de Securitate de la Kiev, în care a spus că vizita sa „este o dovadă a faptului că NATO și Ucraina sunt mai aproape decât au fost vreodată”.

Steagul suedez nu va fi singurul steag albastru și galben de la sediul NATO”, a spus Bauer.

Suedia a aderat la NATO pe 7 martie, după ce atât Suedia, cât și Finlanda au solicitat aderarea la NATO în 2022, abandonând politica lor de nealiniere ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu a vizat niciodată vreo amenințare reală de securitate venită nici din partea Ucrainei, nici a NATO. Acest război este despre faptul că președintele (Vladimir) Putin se teme de ceva mult mai puternic decât orice armă fizică de pe pământ: democrația”.

Bauer a avertizat, de asemenea, împotriva pesimismului cu privire la starea războiului, argumentând că, în timp ce „lumea poate a fost prea optimistă în 2023, nu ar trebui să facem aceeași greșeală devenind prea pesimiști în 2024”.

Pesimiștii nu câștigă războaie... cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge”.

Ucraina a solicitat o aderare rapidă la NATO în septembrie 2022, după ce Rusia a susținut anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene. Perspectivele Ucrainei de a se alătura alianței în timp ce războiul pe scară largă este în desfășurare rămân scăzute.

Bauer le-a spus reporterilor în ianuarie că civilii din țările NATO ar trebui să fie pregătiți pentru perspectiva unui război total cu Rusia în următorii 20 de ani.

"Trebuie să realizăm că nu este un dat că suntem în pace. Și de aceea noi (NATO) ne pregătim pentru un conflict cu Rusia", a adăugat el.

Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Kievului joi, la primele ore ale dimineţii, cel puţin zece persoane au fost rănite, iar mai multe clădiri rezidenţiale şi facilităţi industriale avariate, în timp ce autorităţile afirmă că apărarea antiaeriană a doborât toate rachetele, relatează Reuters.

Primul atac de amploare din ultimele săptămâni a vizat capitala ucraineană atât cu rachete balistice, cât şi cu rachete de croazieră, a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare a regiunii Kiev.

"După o pauză de 44 de zile, inamicul a lansat un nou atac cu rachete asupra Kievului", a spus el. "Toate serviciile de urgenţă acţionează la faţa locului. Înlăturarea consecinţelor atacului cu rachete este în curs de desfăşurare", a adăugat responsabilul ucrainean.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a indicat într-o postare pe Telegram că cel puţin zece persoane au fost rănite, în timp ce două persoane au avut nevoie de asistenţă specializată fiind transportate la spital, între care o fetiţă de 11 ani.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate cele 31 de rachete ruseşti care au vizat capitala, a declarat comandantul forţelor aeriene.

Este vorba de rachete de croazieră de tip Kh-101/Kh-555/Kh-55 şi de două rachete balistice - Iskander M şi Kh-47M2 Kinjal, care au fost lansate de 11 bombardiere strategice Tu-95MS din Volgodonsk şi de la baza aeriană Engels de pe teritoriul Federaţiei Ruse, transmite agenţia de presă Unian.

Popko a specificat că, în urma unor manevre complicate, rachetele au vizat Kievul din diferite direcţii.

Alerta de raid aerian a durat aproape trei ore.

Kliciko a declarat că resturi de rachete au lovit mai multe clădiri rezidenţiale, situri industriale şi o grădiniţă din oraş.

Locuitorii unei clădiri cu mai multe etaje din cartierul central Şevcenkovski au fost evacuaţi după ce unul dintre apartamente a luat foc. Atacul a spart, de asemenea, geamurile mai multor case din apropiere şi a incendiat maşini particulare, a completat Popko.

În jur de zece explozii au auzit jurnaliştii AFP aflaţi la Kiev începând cu ora locală 05:00 (03:00 GMT), precum şi tiruri ale apărării antiaeriene. Explozii puternice s-au auzit în cartierele Şevcenkovski, Sviatoşinski şi Podolsk, notează Unian.

Ucraina a doborât 31 de rachete peste noapte

Ucraina a doborât toate rachetele lansate de Rusia peste noapte, pe 21 martie, a declarat Forțele Aeriene în actualizarea sa de dimineață.

Potrivit raportului , forțele ruse au tras două rachete balistice, precum și 29 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 lansate de 11 bombardiere strategice Tu-95MS din zona Volgodonsk din regiunea Rostov și zona Engels din regiunea Saratov.

Kievul a rămas ținta principală a atacului. Unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene ucrainene și unitățile mobile de pompieri au fost angajate în respingerea atacului aerian. Rachetele care vizează capitala au fost interceptate în regiunea Kiev.

Cu sprijinul aviației, rușii au încercat să spargă apărarea forțelor armate ucrainene în mai multe direcții

Miercuri, 20 martie, au fost înregistrate 70 de ciocniri de luptă în toate zonele frontului, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

În direcția Lîman, soldații ucraineni au respins 17 atacuri ale rușilor în zonele Belogorivka, Zolotarivka, regiunea Lugansk și Iampolivka, Ternî, Rozdolivka, Vesele, regiunea Donețk, unde inamicul, cu sprijinul aviației, a încercat să străpungă apărarea trupelor Kievului.

În direcția lui Bahmut, Forțele Armate ale Ucrainei au respins cinci atacuri rusești în zonele așezărilor Bohdanivka, Ivanovske și Klishchiivka din regiunea Donețk.

În direcția Avdiiv, apărătorii ucrainei au respins 14 atacuri inamice în zonele așezărilor Berdichi, Semenivka, Tonenke, Pervomaiske, Netailove și Nevelske din regiunea Donețk.

În direcția Novopavlov, apărătorii ucraineni continuă să rețină inamicul în zonele Krasnohorivka, Georgiivka, Novomikhailivka, Vodiani și Urojainî, unde inamicul, cu sprijinul aviației, a încercat de 24 de ori să spargă apărarea trupelor Kievului .

În direcția Orihiv, rușii, cu sprijinul aviației, a atacat de 7 ori pozițiile luptătorilor ucrainei în zonele așezărilor Staromaiorske din regiunea Donețk și Robotyne din regiunea Zaporojie.

În direcția Herson, inamicul nu renunță la intenția de a doborî unitățile ucrainene din capetele de pod de pe malul stâng al Niprului. Pe parcursul zilei trecute a efectuat trei atacuri asupra pozițiilor de aici.

Rușii au format „Flotila fluviului Nipru” , care va acționa împotriva capului de pod ucrainean de pe malul stâng și împotriva raidurilor forțelor ucrainene de peste râu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite