Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan asigură Ucraina de sprijin militar

0
Publicat:

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a transmis în timpul unei vizite în Ucraina, că un pachet de asistenţă important, blocat de republicani de luni de zile, va „ajunge în Ucraina” şi a promis că sprijinul Statelor Unite va continua, notează Reuters, scrie AGERPRES.

SUA - Ucraina FOTO: Pixabay
SUA - Ucraina FOTO: Pixabay

Ajutorul fundamental al SUA pentru Ucraina este blocat în Congres de la sfârşitul anului trecut, fapt ce pune presiune pe capacitatea trupelor ucrainene deja depăşite, care luptă cu un inamic mai bine înarmat şi mai mare, la doi ani de când Rusia şi-a lansat invazia.

„Din perspectiva noastră, suntem încrezători că vom reuşi acest lucru. Vom obţine acest ajutor pentru Ucraina”, a spus Sullivan într-o conferinţă de presă comună, după întâlnirea cu şeful personalului prezidenţial ucrainean Andrii Yermak.

Sullivan nu a dat nici un termen pentru sosirea ajutorului, dar a spus că nu este necesară discuția despre un „plan B”, părând să respingă ideea că ajutorul ar putea fi acordat sub forma unui împrumut. „Sunt încrezător că vom realiza planul A. Vom obţine un vot puternic bipartizan în Cameră pentru un pachet de asistenţă destinat Ucrainei şi vom scoate banii pe uşă aşa cum ar trebui” să o facem, a spus acesta, sublinând că totul „a durat deja prea mult”.

Trupele ruse controlează mai mult de a şasea parte din teritoriul Ucrainei şi sunt într-o nouă ofensivă după ce au rezistat contraofensivei Ucrainei de anul trecut. Rusia s-a îndreptat spre est, în timp ce trupele ucrainene duc lipsă de cartuşe de artilerie, au probleme cu forţa de muncă şi semne de întrebare cu privire la adâncimea şi puterea fortificaţiilor lor defensive.

Yermak a spus că a discutat cu Sullivan despre nevoile actuale de pe câmpul de luptă, despre summitul alianţei militare NATO de la Washington din iulie şi despre un summit de pace din Elveţia, pe care Kievul şi-l doreşte în această primăvară.

Ucraina nu plănuiește să invite Rusia la acel summit, care îşi propune să se bazeze pe viziunea despre pace a preşedintelui Volodimir Zelenski. Planul său prevede o retragere completă a trupelor ruse, respinsă de Moscova.

Yermak a spus în timpul conferinţei de presă că, în opinia sa, China - care a avut un reprezentant înalt în această lună în turneu capitalele europene, inclusiv la Kiev şi Moscova - ar putea lua parte la summit. China este privită drept un aliat al Rusiei şi are legături economice profunde cu Moscova. Participarea sa la summit ar fi văzută ca o mare victorie diplomatică pentru Ucraina. „Cea mai recentă vizită a reprezentantului special al Chinei oferă o speranţă prudentă că şi China va participa la acest proces”, a spus Yermak.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite