Arestări în Rusia. Susținătorii lui Navalnîi au ieșit în stradă pentru marca 47 de ani de la nașterea opozantului rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleksei Navalnîi, principalul adversar politic al regimului condus de Vladimir Putin, și-a exprimat speranța pentru un viitor mai bun în țara sa, în timp ce numeroși simpatizanți de-ai opozantului rus au decis să organizeze proteste individuale pentru a marca duminică 47 de ani de la nașterea sa.

Tânăr arestat pentru că a ieșit în stradă să-și exprime sprijinul față de Navalnîi FOTO Twitter
Tânăr arestat pentru că a ieșit în stradă să-și exprime sprijinul față de Navalnîi FOTO Twitter

Navalnîi se află după gratii din ianuarie 2021, unde ispășește o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru fraudă și ultraj la adresa instanței de judecată, acuzații care, potrivit lui, sunt fabricate în semn de răzbunare pentru activitățile sale anti-corupție și politice, transmite The Associated Press.

Opozantul rus se confruntă acum cu un nou proces, pentru „extremism”, ceea i-ar adăuga 30 de ani la pedeapsă. Criticii Kremlinului consideră acest proces drept o nouă tentativă a regimului Putin de a-și izola principalul adversar politic intern.

Colaboratorii lui Navalnîi au făcut apel la manifestații pentru duminică, atât în Rusia, cât și în străinătate, în semn de sprijin pentru opozantul rus.

Supunându-se riscului de a fi arestați, unii susținători de-ai lui Navalnîi au marcat aniversarea sa organizând pichete individuale, în timp ce alții au pictat graffiti. Mobilizată în număr mare în centrul Moscovei, poliția a arestat deja o parte din manifestanți.

Manifestații pro-Navalnîi au loc în mai multe orașe europene.

Navalnîi a scris într-un mesaj difuzat pe rețelele de socializare că preferă să-și petreacă ziua de naștere cu un mic dejun în familie și primind cadouri, dar „viața este în așa fel astăzi încât progresul social și un viitor mai bun nu pot fi atinse decât dacă un număr mare de persoane sunt pregătite să plătească”.

„Va veni cu siguranță o zi în care (aceste realizări. n. red.) vor fi o rutină și nu vom mai fi în pericol să spunem adevărul și să apărăm dreptatea în Rusia”, își exprimă el speranța.

Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021 în momentul întoarcerii sale la Moscova din Germania, unde a fost salvat de la moarte în urma unei otrăviri cu Noviciok. Opozantul rus este convins că a fost otrăvit la ordinul lui Putin.

El a fost condamnat inițial la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea eliberării condiționate, apoi la nouă ani pentru fraudă și ultraj la adresa instanței de judecată. În prezent, riscă o nouă condamnare, de 30 de ani, pentru extremism. Această acuzație se înscrie în cadrul reprimării Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, care expune de mai mulți ani infracțiunile comise de regimul Putin.

Represiune în Rusia

Noile acuzații survin pe fondul intensificării represiuni în Rusia, unde regimul Putin declară drept „indezirabilă” și „agentă a străinătății” orice organizație care nu i se supune.

Audierea preliminară pentru noul proces al lui Navalnîi a fost stabilită pentru marți. Avocații lui Navalnîi au cerut mai mult timp pentru a studia dosarul, dar cererea lor a fost respinsă. Ei consideră noua acuzație drept „absurdă”.

În afară de acest proces, Navalnîi riscă să fie adus în fața unui tribunal militar pentru acuzații de „terorism”, ceea ce i-ar putea aduce o condamnare la închisoare pe viață.

Referindu-se la noile procese intentate împotriva sa, Navalnîi a declarat că „acestea sunt o parte neplăcută a muncii sale preferate” și le-a mulțumit susținătorilor săi.

Potrivit OVD-Info, o organizație care monitorizează activitățile poliției ruse, aproape 20.000 de ruși au fost arestați din 24 februarie 2022 încoace pentru faptul că au îndrăznit să se opună războiului lansat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite