Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova: Unirea cu România se va întâmpla, depinde de noi când

0
Publicat:

Fostul prim-ministru Vlad Filat, care a stat patru ani în spatele gratiilor pentru acte de corupție, susține că unirea Republicii Moldova cu România se va întâmpla, menționând că este vorba despre repararea unei nedreptăți istorice.

Fostul premier susține că unirea Rep. Moldova cu România se va întâmpla. FOTO: Facebook.com
Fostul premier susține că unirea Rep. Moldova cu România se va întâmpla. FOTO: Facebook.com

,,Această nedreptate istorică care s-a întâmplat trebuie să fie reparată, lucrul ăsta îl spun toți, așa este. Vorbind pragmatic, foarte pragmatic, trebuie să pornim de la situația că Republica Moldova nu are perspectivă asupra supraviețuirii, efectiv. Și o spun lucrul ăsta în cunoștință de cauză, nu doar datorită funcțiilor care le-am deținut în Republica Moldova, dar și expertizei pe care am obținut-o pe parcursul întregii vieți”, a declarat Vlad Filat în cadrul unui interviu pentru Antena 3 CNN

Unirea Republicii Moldova cu România este sigura perspectivă, spune fostul premier, aducând drept argument în acest sens faptul că țara sa are șanse puține de supraviețuire.

,,Suprapunând această situație cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, noi, în față, avem o singură perspectivă, reunificarea țării. Doar că în același rând trebuie de înțeles că această reunificare nu va fi, așa cum a fost în 1918, or în 1918 a existat acel act politico- juridic, iar după care a început propriu-zis integrarea Basarabiei în României. Acum, acest act juridico-politic sau politico-juridic urmează să survină drept rezultat firesc a unor procese, care urmează a fi pornite într-o manieră bine gândită, având la bază expertiză, care categoric nu trebuie să îmbrace haină partinică”, a mai spus ex-premierul Republicii Moldova. 

Vlad Filat crede că unirea celor două țări ,,se va întâmpla, depinde de noi când. Eu cred că el a început, dar într-o manieră neorganizată și foarte puțin eficientă, care ia din timp și din calitate”. 

Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru fapte de corupție, executând 4 ani.

Scenariul unirii celor două țări, subiect de propagandă pentru Kremlin

Eventuala unire a celor două țări este în ultima perioadă și un subiect de propagandă folosit de reprezentanții Kremlinului. De exemplu, ziarul rusesc „Pravda” a scris că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se pregătește să candideze la alegerile prezidențiale din România, iar în spatele planului ar fi realizarea unirii României cu Republica Moldova. Și șeful diplomației ruse a menționat subiectul, lansând amenințări la adresa Chișinăului.

Între timp, unii specialiști în politică externă din România susțin că zvonurile în privința unei candidaturi a Maiei Sandu sunt „o invenție propagandistică” tipic rusească, pentru a-i întoarce pe rușii din Republica Moldova împotriva actualei guvernări, adică cea PAS.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite