CEDO a stabilit că lui Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova, i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil

0
Publicat:

Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova, judecat şi condamnat pentru corupere pasivă și trafic de influență, a câştigat la CEDO procesul în care reclama că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. Acum, statul vecin trebuie să-i plătească o pagubă de 7500 de euro fostului prim-ministru. 

CEDO i-a dat câștig de cauză fostul premier al Rep. Moldova, Vlad Filat. FOTO: Facebook.com
CEDO i-a dat câștig de cauză fostul premier al Rep. Moldova, Vlad Filat. FOTO: Facebook.com

Hotărârea CEDO a fost dictată după ce Vlad Filat s-a plâns acum șase ani că nu a avut parte de un proces echitabil în timpul căruia să beneficieze de garanțiile procesuale, pentru a-și demonstra nevinovăția. 

,,Întreg procesul de judecată până la condamnare a durat exact opt luni. Nu șapte, opt, zece ani cum se întâmplă în alte cazuri. Opt luni- reținere, arestare și tot așa-numit proces de judecată, care a dus la o condamnare pe care eu am considerat-o dintotdeauna nedreaptă, având la bază un proces inechitabil cu încălcarea unuia dintre cele mai importante principii care vizează proces echitabil, publicitatea ședințelor de judecată. La rândul lor, aceste ședințe secrete au adus la încălcarea multor drepturi și libertăți fundamentale ale omului”, a declarat Vlad Filat. 

Acesta susţine că în detenţie au fost condiţii inumane.

Avocatul Victor Munteanu susține că instanțele din Republica Moldova nu au putut să justifice desfășurarea ședințelor de judecată cu ușile închise în cazul clientului său. 

,, Acest exercițiu (n.r.-asigurarea ședințelor publice) este important și este fundamental în primul rând pentru ca societatea să înțeleagă că acest proces de justiție este unul credibil. Să se poată informa despre toate procedurile dacă au loc corect, iar judecătorii să nu fie puși cumva sub o umbră, sub acest paravan de ședințe închise, secrete. Să adopte la propria discreție decizii, care nu ar putea în niciun fel puse la îndoială”, a menționat avocatul. 

Fostul premier a fost încătușat în octombrie 2015, în urma unui autodenunț al politicianul pro-rus, Ilan Șor. Iar în vara anului următor, în perioada regimului lui Plahotniuc, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. A fost eliberat mai devreme, în decembrie 2019, după ce i-a fost redusă pedeapsa din cauza condițiilor din penitenciar.

Fostul premier figurează și într-o anchetă pentru spălare de bani 

Acesta figurează și într-o cauză penală pentru spălare de bani, fiind acuzat că, în 2013, ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală cu o companie de consultanță din SUA, plătind peste 12 milioane de lei moldovenești prin intermediul companiilor gestionate de o rudă a sa, iar sursele financiare proveneau din „Banca de Economii” – una din cele trei bănci devalizate în 2014. Însă de ani buni, examinarea dosarului bate pe loc, iar figurantul îl califică drept unul fabricat și pledează nevinovat. 

Vlad Filat a condus Guvernul Republicii Moldova în perioada anilor 2009 – 2013, apoi a fost deputat pe listele PLDM, partid pe care pe care l-a fondat și condus.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite