Ce urmărește propaganda rusă prin promovarea temei „Maia Sandu, preşedinte al României” | ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva săptămâni, în spaţiul public din România se rostogoleşte tema unei eventuale candidaturi a actualului preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, la preşedinţia României. Subiectul a fost preluat de presă de casă a Kremlinului, precum şi de oficiali de la Moscova. Specialiştii contactaţi de „Adevărul” susţin că este vorba despre propagandă rusă, menită să creeze instabilitate la Chişinău.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova FOTO: Arhivă
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova FOTO: Arhivă

Ziarul rusesc „Pravda”, care răspândește propaganda Kremlinului, scrie că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se pregătește să candideze la alegerile prezidențiale din România. Scenariul este prezentat preluând selectiv din declaraţii recente ale lideruluii PSD, Marcel Ciolacu, pe această temă, precum şi declaraţii ale lui Victor Ponta sau ale Dianei Şoşoacă. 

Potrivit aceleiași surse, planul din spatele candidaturii Maiei Sandu ar fi realizarea unirii dintre România și Republica Moldova. În acest context, șeful diplomației ruse a amenințat Republica Moldova cu scenariul ucrainean.

În replică, autoritățile de la Chișinău neagă acuzațiile aduse și susțin că fac parte din retorica amenințătoare a diplomației ruse: „Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană”.

Ce spun specialiștii

Contact de „Adevărul”, expertul în politică externă Armand Goșu susține că președintele Republicii Moldova nu are în plan să candideze la alegerile prezidențiale din România, principalul său obiectiv fiind aderarea la Uniunea Europeană.

„Este o prostie, nici nu intenționează să candideze, este o diversiune, nu este vorba despre așa ceva. Este propagandă, este tema rusească cu care îi amenință și vor să destabilizeze Moldova de 30 de ani, încă din 1989-1990, că vin românii și îi termină pe rusofonii din Moldova. Maia Sandu nu se pregătește să candideze la alegerile prezidențiale din România, nu o interesează lucrul acesta. Pe ea o interesează Republica Moldova și vrea să o apropie cât mai mult de Uniunea Europeană, în rest nu mai este nimic de comentat”, a precizat specialistul.

Profesorul Dumitru Borțun a declarat pentru „Adevărul” că zvonurile în privința unei candidaturi a Maiei Sandu sunt „o invenție propagandistică” tipic rusească. Acesta susține că scopul este de a-i întoarce pe rușii din Moldova împotriva actualei guvernări.

„Ei suferă îngrozitor că la Chișinău este instalat un guvern pro-american, pro-european. Asta e tipic pentru propaganda rusă. Este o invenție propagandistică pentru că sună foarte bine pentru simțul comun și este ușor de înțeles. În istoria românilor este un precedent cu Alexandru Ioan Cuza, se fac ușor asociații și devine incredibilă. Este propagandă de pe vremea țarismului, este amprenta propagandei rusești. Este gândită bine, rezonează cu psihologia populară cu imaginarul colectiv, cu fricile oamenilor, cu speranțele. Oamenii au nevoie de speranță, au nevoie de certitudini. Sunt o serie întreagă de lucruri care țin de psihologia colectivă și care sunt bine cunoscute de cei care fac propagandă”, a declarat profesorul din cadrul SNSPA, pentru „Adevărul”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite