Incendiu în Portul Internațional Giurgiulești din sudul Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un rezervor cu peste 1000 de tone de cereale a luat foc, după ce s-a prăbușit pe teritoriul Portului Giurgiulești. Incendiul nu a făcut victime. Specialiștii spun că nu există un pericol pentru mediu în prezent.

În dimineața zilei de luni a avut loc un incendiu în Portul Internațional Giurgiulești. FOTO: Dse.md
În dimineața zilei de luni a avut loc un incendiu în Portul Internațional Giurgiulești. FOTO: Dse.md

În jurul orei 07:00, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost solicitați prin intermediul Serviciului 112, iar la fața locului au intervenit șase echipe de pompieri. Peste câteva ore, aceștia au reușit să stingă flăcările, însă misiunea lor continuă și acum. 

,,Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență continuă activitățile de lichidare a incendiului la rezervorul de cereale din Portul Internațional Liber Giurgiulești, după ce acesta cu încărcătura de peste 1000 tone de granule de șrot de floarea soarelui s-a prăbușit în dimineața zilei de 16 ianuarie 2023. Incendiul a fost localizat de pompieri la ora 12:00, iar în continuare angajații IGSU desfășoară misiunea de stingere. La moment nu există pericol de răspândire”, au informat angajații IGSU. 

Iar Alexandru Slusari, fostul vicepreședinte al Parlamentului și în prezent membru al Platformei Da, o formațiune în afara Legislativului, susține că incendiul de pe teritoriul portului durează de ceva timp, dar informația a fost ascunsă de către autorități. 

,,La un obiect din infrastructură critică la 6.30 a căzut din cauza focului unu din rezervoare cu macuc, care face parte din utilajul fabricii de ulei Trans Oil. Alături mai ard și alte două rezervoare.Procesul nu s-a început nici azi și nici ieri. Mai bine de o lună mocnesc rămășițele floarea soarelui cu mirosul insuportabil pentru locuitorii satului Giurgiulești. La fața locului a fost și ministra mediului. Nu înțeleg de ce până acum informația nu a fost făcută publică”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook. 

Ministerul Mediului: Pericolul de incendiu și de prăbușire, valabil și acum

Reprezentanții Ministerului Mediului din Republica Moldova neagă că șefa instituției, Iordanca-Rodica Iordanov, a fost la fața locului, dar precizează că monitorizează calitatea aerului din zona respectivă. 

,,La moment pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor se menține la un nivel ridicat. Anterior, la data de 9 ianuarie 2023 reprezentanții Laboratorului de Referință din cadrul Agenției de Mediu s-au deplasat la fața locului și au prelevat mai multe probe de aer în zona incendiului izbucnit în rezervoarele de păstrare a peleților din coaja de semințe din floarea soarelui de pe teritoriul Portului Internațional Liber din localitatea Giurgiulești, raionul Cahul. Astfel evaluarea conformității a demonstrat că valorile obținute a parametrilor investigați în probele de aer atmosferic colectate corespund cerințelor și se află în limitele stabilite”, au spus funcționarii. 

Pompierii nu au anunțat deocamdată cauza incendiului, dar administrația companiei, care deține rezervorul prăbușit, susține că focul a avut loc ,,din cauza unei pene de curent”, iar activitatea sa nu a fost perturbată. 

,,Prin incendiu a fost afectat doar silozul nr 6 al elevatorului de păstrare a șrotului.Activitatea operațională a uzinei Danube Oil Company nu este afectată.Danube Oil Company activează în regim normal de lucru și livrează șrot prin capacitățile de păstrare a șrotului din Portul Giurgiulești (depozitul de păstrare a șrotului de 4000 tone al Trans Cargo Terminal)”, au conchis aceștia. 

Pompierii urmează să stabilească cauza focului 

Între timp, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență investighează circumstanțele acestui caz, precizând că au avertizat la începutul acestei luni despre pericolul unui incendiu pe teritoriul portului, după ce în toamna anului trecut alte două rezervoare de acest fel s-au prăbușit. 

,,Anterior, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a sesizat repetat autoritățile de control, iar în cadrul unei ședințe extinse cu factorii de decizie, care a avut loc la începutul lunii ianuarie 2023, Agenția pentru Supraveghere Tehnică urma să desfășoare acțiuni de evaluare a riscului de incendiu la obiectiv. Totodată amintim că pe 15 septembrie 2022, pe teritoriul portului a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1200 m3 fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte 4 silozuri alăturate. La fața locului au intervenit angajații Inspectoratului, care în comun cu angajații obiectivului, au asigurat acțiuni de răcire a silozurilor de la o distanță de siguranță, însă pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor a rămas ridicat”, au punctat funcționarii.

Reprezentanții instituțiilor vizate nu au reacționat deocamdată. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite