Tranzacţie-surpriză: La bursă s-au vândut circa 5% din acţiunile uneia dintre cele mai mari bănci din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

4,64% din acţiunile Băncii de Economii, una dintre cele mai mari instituţii financiare din Republica Moldova, au fost vândute ieri la Bursa de Valori a Moldovei în urma a două tranzacţii. Preţul deşi mai mare de aproape trei ori decât valoarea nominală, este cu mult sub valoarea reală.

Pentru cele două pachete, unul de 0,10% şi altul de 4,54% s-au plătit 15,4 milioane de lei, s-au circa 1,24 milioane de dolari. Preţul de vânzare al unei acţiuni a fost de 14,2 lei, cu 9,2 lei mai mult decât valoarea nominală a unei acţiuni.

Dacă ne bazăm pe acest preţ se constată că Banca de Economii, a patra ca mărime instituţie financiară din Moldova valorează ceva mai mult de 27 milioane de dolari.

Coincidenţă sau nu dar pe parcursul ultimei săptămâni costul unei acţiuni a Băncii de Economii la Bursa de valori a scăzut treptat de la 40 de lei la 21 noiembrie, la 30 lei la 22 noiembrie, la 22,5 lei la 23 noiembrie, ca să coboară la doar 14,2 lei.
Cine este noul proprietar nu s-a anunţat, dar vânzătorul este una dintre cele patru firme din Moscova, toate cu activităţi din domeniul energetic sau specializate în servicii juridice şi de recuperare a datoriilor, care în martie 2012 au preluat 18,5% din acţiunile Băncii de Economii.

Atunci printr-o serie de ordonanţe ale Judecătoriei Economice de Circumscripţie Chişinău (din 7 şi 12 martie 2012), acţiunile aparţinând la acel moment Companiilor Rietel Limited şi Lectom LTD, au fost transferate către alţi proprietari cu reşedinţă în Federaţia Rusă (4,635% - către OOO „Energoremservis" (Moscova), 4,635% - către ZAO „Yurenergo EES" (Moscova), 4,635% - către OOO „Dimitrovskaia Energeticeskaia Kompania" (Moscova), 4,635% - către OOO „TopEnergoAudit" (Moscova).

Acţionar majoritar la Banca de Economii cu peste 56% din acţiuni este Guvernul Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite