Transnistria: Codul galben de alertă teroristă a fost prelungit cu 60 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codul galben de alertă teroristă a fost prelungit până în luna mai, decizie luată de liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. 

Codul galben de alerta terorista a fost prelungit în Transnistria. FOTO: AFP
Codul galben de alerta terorista a fost prelungit în Transnistria. FOTO: AFP

Actul privind prelungirea alertei teroriste intră în vigoare în data de 20 martie și va expira în data de 23 mai. 

Stânga Nistrului se află sub cod galben de alertă teroristă din luna mai a anului trecut, care l-a substituit pe codul roșu, instituit cu o lună mai devreme, în urma mai multor atacuri asupra mai multor instituții din zonă.  

Informațiile Tiraspolului, puse la îndoială de Chișinău

Recent, așa-zisele autorități din stânga Nistrului au anunțat că au dejucat un act terorist pregătit de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și îl viza atât pe liderul de la Tiraspol, cât și delegația OSCE.

De cealaltă parte, angajații Biroului politici de reintegrare din cadrul Guvernului de la Chișinău au pus la îndoială informațiile. 

,,Versiunile prezentate de către Tiraspol nu sunt probate în modul stabilit de lege, poartă un caracter speculativ și nu reflectă investigații sau date confirmative elucidate de autoritățile competente ale Republicii Moldova. Prin canalul de corespondență al reprezentanților politici Chișinăul a solicitat Tiraspolului prezentarea informațiilor detaliate pe acest incident și transmiterea persoanelor reținute sub răspunderea organelor naționale de drept în vederea desfășurării investigațiilor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.Solicitarea Chișinăului nu a fost satisfăcută, respectiv, persistă suspiciuni privind veridicitatea versiunilor circulate de către Tiraspol în spațiul public”, au menționat ei.

Iar vicepremierul pentru Reintegrare de la Chişinău, Oleg Serebrian, a spus că regiunea ar putea fi folosită de ruși într-o operaţiune ce ar viza Odesa, astfel Ucraina a concentrat forţe militare la graniţa cu Republica Moldova pentru a se apăra de un atac venit dinspre Transnistria. 

Kievul, acuzat de Moscova că pregătește provocări sub steag fals în Transnistria

Reprezentanții SUA au anunțat că Rusia încearcă să răspândească dezinformări despre stabilitatea de ansamblu a Republicii Moldova, un exemplu fiind declaraţiile potrivit cărora Kievul planifică invadarea regiunii separatiste pro-rusă Transnistria, iar miza este depozitul de muniţii de la Cobasna.

Avertizările americanilor au venit, după ce, în februarie, Ministerului rus al Apărării a susținut că Ucraina pregătește provocări sub steag fals în Transnistria, o acuzație negată de Kiev.

În februarie, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anulat un decret datând din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite