Un înalt oficial de la Chişinău explică de ce face Ucraina pregătiri defensive la graniţa cu Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul pentru Reintegrare de la Chişinău, Oleg Serebrian, susţine că Ucraina a concentrat forţe militare la graniţa cu Republica Moldova pentru a se apăra de un atac venit dinspre Transnistria, regiune care ar putea fi folosită de rusi într-o operaţiune ce ar viza Odesa.

Serebrean admite că forțele militare ucrainene de la granița cu Moldova sunt defensive. FOTO: Gov.md
Serebrean admite că forțele militare ucrainene de la granița cu Moldova sunt defensive. FOTO: Gov.md

,,Mai curând, așa cum sunt dispuse unitățile ucrainene și tipul de fortificații îl au este defensiv, nu este ofensiv. Deci, mai curând Ucraina s-a temut tot timpul de o ofensivă, de un atac din regiunea transnistreană și știm cu toții că de mai multe ori s-a vehiculat această ipoteză a faptului că regiunea transnistreană ar putea, din păcate, să fie folosită ca spațiu de unde s-ar putea extinde agresiunea împotriva Ucrainei. Au loc aceste pregătiri, așa cum am spus defensive, pentru că foarte mulți experți militari au avertizat încă din ianuarie că s-ar putea întâmpla ca în primăvară acestui an să aibă loc o nouă ofensivă, o ofensivă de proporții contra Ucrainei. Unii consideră că și regiunea transnistreană poate fi folosită într-o operațiune militară care poate viza Odesa ”, a declarat Oleg Serebrian, în cadrul unei emisiuni a Rlive.md. 

Oficialul de la Chișinău: Transnistria nu dorește o confruntare militară

Totuși, vicepremierul pentru Reintegrare menționează că cei din regiunea transnistreană nu-și doresc o confruntare militară: ,,Sunt convins că nici chiar pretinsele autorități de la Tiraspol nu-și doresc o destabilizare. Urmărim atent discursurile lor, urmărim acțiunile care sunt în regiune. Convingerea noastră este că cea mai mare parte a populației este împotriva implicării regiunii intr-un război. Sau folosirea regiunii ca și cap de pod pentru desfășurarea unei ofensive împotriva Ucrainei”. 

Kievul sapă tranșee la frontiera cu Republica Moldova

La sfârșitul săptămânii trecute, imagini în care autoritățile din Ucraina sapă tranșee la frontiera cu Republica Moldova au fost făcute publice internet, iar reprezentanții Poliției de Frontieră de la Chișinău au ținut să vină cu precizări, menționând că sunt menite să oprească trecerile ilegale și contrabanda.

,,În contextul informațiilor apărute în spațiul public cu privire la apariția unor șanțuri pe teritoriul Ucrainei, în apropierea liniei de frontieră cu Republica Moldova, Poliția de Frontieră comunică următoarele: Pe linia reprezentativă, colegii din cadrul Serviciului Grăniceresc de Stat din Ucraina au informat că astfel de lucrări sunt realizate cu scopul de a descuraja trecerile ilegale ale frontierei de stat de către persoane, inclusiv la curmarea tentativelor de contrabandă din Ucraina în Republica Moldova”, au informat polițiștii de frontieră.

Americanii au avertizat despre dezinformările Rusiei 

Reprezentanții SUA au anunțat recent că Rusia încearcă să răspândească dezinformări despre stabilitatea de ansamblu a Republicii Moldova, un exemplu fiind declaraţiile potrivit cărora Kievul planifică invadarea regiunii separatiste pro-rusă Transnistria, iar miza este depozitul de muniţii de la Cobasna.

Avertizările americanilor au venit, după ce, în februarie, Ministerului rus al Apărării a susținut că Ucraina pregătește provocări sub steag fals în Transnistria, o acuzație negată de consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak.

Tot luna precedentă, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anulat un decret datând din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene, respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite