Tiraspolul acuză Kievul de planificarea unui atentat ce viza delegației OSCE. Chișinăul infirmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Așa-zisele autorități din stânga Nistrului susțin că Serviciul de Securitate al Ucrainei pregătea nu doar un act terorist asupra liderului de la Tiraspol, dar și asupra delegației OSCE, noua versiune fiind prezentată la șase zile după anunțarea dejucării asasinării lui Vadim Krasnoselski. Autorităţile de la Chişinău spun că informaţiile nu sunt susţinute de dovezi.

Tiraspolul susține că SBU planifica și un atac terorist ce viza delegația OSCE. FOTO: Arhivă
Tiraspolul susține că SBU planifica și un atac terorist ce viza delegația OSCE. FOTO: Arhivă

UPDATE Pretinsele autorități din stânga Nistrului susțin, într-o postare pe Telegram, că au reținut un suspect în cazul presupusului atentat ce ar fi vizat delegația OSCE și prezintă drept probă o filmare cu oficialii, făcută dintr-un autobuz, clipul fiind în telefonul suspectului.

„S-a stabilit că se pregătea un act terorist împotriva delegației OSCE, în data de 14 februarie, în apropiere de cetatea Bender, în momentul în care delegația trebuia să se întoarcă la Chișinău”, a declarat așa-zisul procuror de la Tiraspol, Anatoli Gurețki, într-o conferință de presă.

Mai exact, Gurețki susține că o mașina cu un explozibil urma să sară în aer pe traseul pe care urma să se deplaseze delegația din 20 de persoane. În ziua respectivă, potrivit lui, președintele OSCE, Bujar Osmani, a venit la Bender pentru negocieri cu așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

,,Inițial, Land Rover-ul minat era destinat împotriva delegației OSCE. Când atacul terorist a eșuat, președintele Krasnoselki a devenit a doua țintă. Aceasta este o provocare împotriva Transnistriei și a contingentului rus de menținere a păcii”, a mai declarat Anatoli Gurețki. 

Chișinăul a reacționat

De cealaltă parte, reprezentanții Biroului politici de reintegrare din cadrul Guvernului de la Chișinău pun la îndoială informațiile. 

,,Versiunile prezentate de către Tiraspol nu sunt probate în modul stabilit de lege, poartă un caracter speculativ și nu reflectă investigații sau date confirmative elucidate de autoritățile competente ale Republicii Moldova. Prin canalul de corespondență al reprezentanților politici Chișinăul a solicitat Tiraspolului prezentarea informațiilor detaliate pe acest incident și transmiterea persoanelor reținute sub răspunderea organelor naționale de drept în vederea desfășurării investigațiilor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.Solicitarea Chișinăului nu a fost satisfăcută, respectiv, persistă suspiciuni privind veridicitatea versiunilor circulate de către Tiraspol în spațiul public”, au menționat funcționarii la solicitarea corespondentului ,,Adevărul”. 

Vechea versiunea a Tiraspolului 

Reprezentanții Transnistriei, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, au anunţat, în data de 9 martie, că au dejucat o tentativă de asasinare a pretinsului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Aceștia susţin că aceasta a fost comandată de Serviciul de Securitate al Ucrainei, iar atacatorii ar fi pregătit atacul terorist în centrul orașului şi mizau pe un număr mare de victime.

Ministerul Securităţii Statului al Republicii Moldoveneşti Nistrene informează despre prevenirea unui atac terorist. Crima, ordonată de SBU, era pregătită împotriva unui număr de oficiali transnistreni. Suspecţii au fost reţinuţi. Ei fac depoziţii", se arată în comunicatul de presă al pretinselor autorități din stânga Nistrului. 

Kievul respinge acuzațiile

Tot în ziua respectivă, Kievul a respins acuzația Tiraspolului, susținând că este o provocare în spatele căreia stă Kremlinul.

Iar premierul de la Chișinău a declarat că nu a fost confirmată tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, precizând că situația este stabilă în Republica Moldova, iar pericole de escaladare nu sunt.

,,Nu avem confirmare a acestor lucruri. Ceea ce este important să spu, este că Republica Moldova se află într-o situație stabilă, într-o situație de pace, într-o situație de stabilitate în regiune și Biroul de Reintegrare reușește să alinieze stânga Nistrului la obiectivul nostru de pace și de stabilitate, și nu există pericole de escaladare. Nu există pericole din aceea zonă”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău. 

La sfârșitul lunii trecute, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunțat că Rusia urmărește situația din regiunea transnistreană din motiv că este îngrijorătoare și ,,provocată din exterior”. 

În schimb, așa-zisul lider de la Tiraspol a declarat că nu vede pericole reale, situația din zonă este ,,tensionată” pe fundalul panicii și a îndemnat oamenii să rămână calmi.

Tot în februarie, Ministerului rus al Apărării a susținut că Ucraina pregătește provocări sub steag fals în Transnistria, o acuzație negată de consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoleak.

Iar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anulat un decret datând din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite