SUA oferă peste 280 de milioane de dolari Republicii Moldova pentru energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii vor oferi 220 de milioane de dolari Republicii Moldova pentru consolidarea securității energetice și alte 76, 8 milioane de dolari pentru rambursarea cheltuielilor referitoare la achiziția energiei. Guvernul a aprobat inițierea negocierilor și semnarea amendamentului.

Guvernul de la Chișinău a aprobat amendamentul privind grantul SUA. FOTO: Gov.md
Guvernul de la Chișinău a aprobat amendamentul privind grantul SUA. FOTO: Gov.md

În cadrul ședinței de miercuri a Executivului de la Chișinău a fost aprobată inițierea negocierilor și semnarea celui de-al cincisprezecelea amendament la acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernele Republicii Moldova și SUA, ce datează din septembrie 2016. 

,,Amendamentul prevede o alocare suplimentară în valoare de 220 de milioane de dolari SUA drept contribuție nerambursabilă în cadrul Acordului pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, prin conectarea elementelor-cheie ale sectorului energetic cu sistemele europene”, scrie într-un comunicat de presă al instituției.

În același timp, actul mai prevede stabilirea condițiilor referitor la un suport bugetar nerambursabil, de 76,8 de milioane de dolari, ce urmează să fie oferit de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). 

,,Acest sprijin bugetar va asigura rambursarea cheltuielilor pentru achizițiile de energie electrică de la furnizorii din Ucraina și țările ENTSO-E, pentru perioada septembrie 2022 - martie 2023. Urmare a alocărilor suplimentare enunțate, bugetul total al Acordului va însuma 392,7 milioane de dolari SUA - contribuția nerambursabilă totală a Guvernului SUA în cadrul tratatului prenotat, din care a fost deja valorificată suma de peste 80 de milioane de dolari SUA”, mai anunță responsabilii din cadrul Guvernului de la Chișinău. 

Documentul urmează să fie semnat de Ministerul Finanțelor și USAID, iar apoi va fi ratificat de Legislativ.

Țara lovită de cea mai gravă criză energetică

De anul trecut, statul vecin se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, având deficit de lumină și de gaze naturale. 

Amenințată de Gazprom că va fi lăsată fără gaze naturale, Republica Moldova a întreprins diverse acțiuni pentru ca să facă față situațiilor neprevăzute. Țara cumpără gaze pe care le stochează pe teritoriul României și cel al Ucrainei, iar din luna decembrie a anului 2022 nu mai folosește gaze rusești, livrând întreaga cantitate primită de la concernul rus în Transnistria, în schimbul electricității. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite