Reuters: Ministrul Energiei de la Chișinău susține că Gazprom este interesat numai de Transnistria

0
Publicat:

Gazprom continuă să livreze gaze naturale în Transnistria fără să primească bani, pentru că vrea să sprijine regiunea separatistă, potrivit ministrului Energiei. Controversele privind prețurile și aprovizionarea au generat tensiune între Moldova și Rusia, scrie Reuters.

Ministrul Energiei afirmă că Gazprom vrea să sprijine regiunea separatistă. FOTO: Arhivă
Ministrul Energiei afirmă că Gazprom vrea să sprijine regiunea separatistă. FOTO: Arhivă

,,Cred că pentru Rusia, livrările de gaz gratuite de facto către Transnistria sunt o prioritate mai mare, mult mai importantă decât orice relație comercială, bani sau alte considerente. Ați văzut ce a făcut Gazprom atunci când datoriile s-au acumulat în Moldova (ce măsuri au fost făcute pentru reducerea volumelor, dar în ceea ce privește datoriile ( în Transnistria ), Gazprom oferă practic livrări gratuite și nu primește nicio plată. Și văd că le convine”, a declarat ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov. 

Demnitarul a mai menționat că ,,Transnistria datorează Gazprom 9 miliarde de dolari pentru aprovizionarea cu gaz și plasează banii strânși de la consumatori într-un „cont de gaz”, mai degrabă decât să plătească. Gazprom spune că Moldova datorează o datorie pe termen lung de 709 de milioane de dolari, dar Guvernul a transmis această sumă unui audit internațional”.

Moldova, fără gaz rusesc

Din decembrie anul trecut, Republica Moldova nu mai folosește gaz rusesc, aprovizionându-se din sursele europene datorită susținerii financiare din partea Uniunii Europene, între care un credit de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). 

Iar pentru a-și câștiga independența energetică, țara a cumpărat luna trecută o cantitate mică de gaz din Grecia pentru a testa ruta de import.

Potrivit Reuters, Transnistria, care este prorusă, este o bucată de pământ care s-a despărțit de Chișinău în ultimele zile ale guvernării sovietice. Un scurt război a pus regiunea împotriva Republicii Moldovei, iar 1.500 de „păstrători de pace” ruși rămân acolo, în ciuda încercărilor de soluționare a conflictului transnistrean. 

Republica Moldova a denunțat în mod repetat invazia Rusiei în Ucraina pentru că rachetele ruse au aterizat pe teritoriul său. La rândul lor, așa-zisele autorități de la Tiraspol au acuzat Kievul de pregătirea unui asasinat ce le viza pe ele, mai scrie Reuters.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite