Sondaj: Peste jumătate dintre moldoveni își doresc aderarea la UE. Cine ar câștiga scrutinul prezidențial

0
Publicat:

Mai mult de jumătate dintre cetățenii Rep. Moldova ar vota pentru aderarea țării la Uniunea Europeană, dacă duminica viitoare ar avea loc un plebiscit, potrivit unui sondaj realizat la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. Acelaşi sondaj mai arată că Maia Sandu care a cerut Parlamentului să inițieze un plebiscit pe tema aderării la UE ar obţine aproape 30 % dintre voturi în cazul unui scrutin prezidențial.

Peste jumătate din populația Rep. Moldova își dorește aderarea la UE. FOTO: Arhivă
Peste jumătate din populația Rep. Moldova își dorește aderarea la UE. FOTO: Arhivă

  În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova, circa 30 % dintre moldoveni ar vota pentru președintele actual, Maia Sandu, care a anunțat că va candida din nou pentru această funcție, acesta fiind urmat de ex- șeful de stat și socialistul, Igor Dodon, pentru care și-ar da votul 14, 8 % dintre cetățeni. Următoarele trei locuri sunt ocupate de oligarhul fugar, Ilan Șor, fostul prim-ministru, Ion Chicu și ex-bașcana Găgăuziei, Irina Vlah.

Totodată, lidera de la Chișinău se află pe primul loc al topului personalităților politice în care oamenii au foarte multă încredere, ea având aproape 24 % și fiind urmată de foștii președinți ai țării vecine, Vladimir Voronin și Igor Dodon, cei doi înregistrând 13, 0 % și, respectiv, 12, 5 %. Pe locurile patru și cinci ale clasamentului sunt oligarhul fugar, Ilan Șor și primarul Chișinăului, Ion Ceban, primul având 12, 3  %, iar cel de-al doilea -  11, 8 %.

Iar dacă duminica viitoare ar fi desfășurate alegeri parlamentare, un număr de aproape 23 % dintre cetățeni va vota pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea de la guvernare. Locul doi revine Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) cu circa 20 % dintre sufragii, iar cel de-al treilea este ocupat de partidul Șansă în spatele căruia stă fugarul condamnat penal, Ilan Șor, care organizează manifestațiile antiguvernamentale. Formațiunea a acumulat în jur de 7 % dintre voturi. 

Cercetarea sociologică mai arată că 54, 5 % dintre cetățeni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Alți aproape 31 % sunt contra și puțin peste 6 % nu s-ar prezenta la urnele de vot, în cazul în care duminica viitoare ar fi organizat plebiscitul pe tema aderării la UE. 

Republica Moldova, pe direcția bună

În același timp, puțin peste 42 % dintre moldoveni consideră că țara lor se mișcă în anul 2024 într-o direcție bună, alți peste 40 % cred că în direcție greșită, iar în jur de 18 % nu cunosc sau nu răspund la această întrebare.  

Sondajul a fost realizat telefonic de CBS Research, la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, cu susținerea financiară a Fundației Universitare a Mării Negre.

Acesta a fost făcut în perioada 7-12 februarie 2024, pe un eşantion de 1104 de persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult, având o eroarea maximă de eşantionare este de +/- 3 %. 

              

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite