Serviciul de Informații de la Chișinău confirmă că fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova a spionat pentru GRU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Rep. Moldova a confirmat veridicitatea ,,informațiilor prezentate” și potrivit cărora fostul șef al Statului Major al țării, Igor Gorgan, oferă informații secrete agenţilor GRU, subliind că au stabilit un nivel fară precendent al acțiunilor Moscovei pentru aducerea Chișinăului în spațiul său de influență. 

SIS confirmă informațiile din investigația ce-l vizează pe Igor Gorgan. FOTO: Arhivă
SIS confirmă informațiile din investigația ce-l vizează pe Igor Gorgan. FOTO: Arhivă

,,Informațiile deținute de către SIS indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influență. Cunoaștem obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R. Moldova”, au menționat reprezentanții SIS. 

De asemenea, în contextul investigației The Insider ce-l vizează pe Igor Gorgan, angajații Serviciului de Informații și Securitate subliniază ,,că datele din posesia instituției confirmă veridicitate informațiilor prezentate. Totodată, reiterăm că SIS ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării”. 

Reacția Ministerului Apărării 

Ministerul moldovean al Apărării a anunțat că ,,toate informațiile care au apărut în investigație sunt atent verificate și analizate de specialiștii noștri în cooperare cu alte instituții ale statului. Ministerul Apărării acordă o atenție maximă oricărui subiect ce ține de securitatea națională și va sancționa cu strictețe orice abatere de la lege comisă de angajații săi. Armata Națională a demonstrat în ultimii doi ani că este hotărâtă să întărească sectorul de apărare pentru a asigura pacea în Republica Moldova și siguranța cetățenilor. Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național. Armata Națională se subordonează nemijlocit Comandantului Suprem al Forțelor Armate și servește Patria”, au menționat responsabilii instituției într-un comunicat de presă, precizând că ,,fostul comandant al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan a fost demis din funcție în anul 2021 de președinta Maia Sandu, inclusiv la propunerea ministrului apărării Anatolie Nosatîi”.

Maia Sandu îi retrage gradele militare și distincțiile 

Iar președintele Republicii Moldova, prin intermediul șefului său de Cabinet, a reacționat în acest caz. 

,,Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase.Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, a transmis Adrian Băluțel, șeful de Cabinet al președintelui Republicii Moldova. 

Mesajele către GRU

Potrivit publicației ruse The Insider, fostul șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, ar fi oferit informații secrete agenţilor GRU.

The Insider a avut acces la corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, cu curatorul său din cadrul Direcției Principale de Activitate a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse (GRU), colonelul Alexei Makarov. 

Mai exact, Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să colaboreze deosebit de activ în aprilie 2022, adică după începerea războiului Rusiei contra Ucrainei, întâlnirele secrete ale lor având în cafenelele din Chișinău sau la pescuit.

„Ma pot întâlni cu oricine, sunt un om activ, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!”, scria generalul moldovean în unul dintre mesajele sale. 

Judecând după aceste rapoarte, GRU a fost deosebit de interesat de ce arme cumpăra Kievul de la țările vecine, inclusiv Republica Moldova. Iar generalul Gorgan a raportat imediat că Kievul „încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „partenerilor”) șase Mig-29 care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare... În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat”, se arată în alt mesaj publicat de sursa media. 

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia, până în Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse.”

„Mulțumesc”, a răspuns colonelul Makarov, potrivit jurnaliștilor publicației ruse. 

Mai mult, Igor Gorgan ar fi încercat să se pună bine cu Alexei Makarov prin diverse metode, inclusiv vizitându-l la Ambasada Rusiei în Republica Moldova, unde ultimul a fost atașat militar, dar și îi expedia numeroase mesaje, asigurându-l ca Republica Moldova este pregătită pentru intrarea trupelor ruse. „Trebuie urgent să curățăm țara de toată mizeria fascistă!!! Mulți sunt gata. Transmite-l mai departe... A sosit timpul. Țin toată situația din armată sub control... Aici, din fericire, nu există „Azov” sau alte formațiuni naționale, iar cu politicienii ne vom ocupa repede”. 

Următorul mesaj adresat curatorului nu a întârziat să sosească: „Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru al Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”.

Agentul Gorgan a fost bântuit și de furnizarea de arme către Ucraina prin România și îi dă un sfat colonelului Makarov: „Trebuie să închidem repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții.”

În ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din țara vecină, în iulie 2023, Gorgan a fost angajat la ONU.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite