Republica Moldova se pregătește de prima etapă a negocierilor de aderare la UE. Negociatorul moldovean merge la Bruxelles

0
Publicat:

Negociatorul-șef al Republicii Moldova pentru aderarea la UE, Cristina Gherasimov, va pleca împreună cu o echipă guvernamentală miercuri la Bruxelles pentru ,,a discuta următorii pași în procesul de negocieri și a demara prima etapă a acestuia”, aceasta fiind cunoscută drept screening. 

Negociatorul-șef, Cristina Gherasimov, întreprinde prima vizită de lucru la Bruxelles. FOTO: Arhivă
Negociatorul-șef, Cristina Gherasimov, întreprinde prima vizită de lucru la Bruxelles. FOTO: Arhivă

,,Mâine, 7 februarie, împreună cu o echipă din cadrul Guvernului Republicii Moldova și ministerele de resort, voi întreprinde prima mea vizită de lucru la Bruxelles, cu scopul de a discuta următorii pași în procesul de negocieri și de a demara prima etapă a acestuia: evaluarea conformității legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, cunoscută sub denumirea de screening”, a anunțat Cristina Gherasimov pe pagina sa de Facebook.

Tot pe internet, negociatorul-șef care este și viceprim-ministru pentru integrare europeană, a oferit detalii despre agenda vizitei de lucru la Bruxelles, aceasta fiind prima după numirea sa în funcție. 

,,Am programate întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, inclusiv cu șeful Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, Gert-Jan Koopman. De asemenea, voi participa la o întâlnire cu membrii clubului Moldova-UE, din care fac parte cetățeni activi ai țării noastre stabiliți la Bruxelles. Împreună, vom identifica modalitățile prin care ne pot sprijini în procesul de aderare la UE”, a conchis viceprim-ministrul pentru integrare europeană. 

Deplasare la câteva zile de la depunerea jurământului 

Cristina Gherasimov a depus în data de 5 februarie jurământul în cadrul unei ceremonii în prezența președintelui și a premierului țării. 

,,Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea și propășirii Republicii Moldova. Să respect Constituția și legile țării, să apar democrația , drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei”, a afirmat Cristina Gherasimov în debutul evenimentului.  

În data de 14 decembrie a anului trecut, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei, anunț făcut public de președintele Charles Michel. Liderii de la Chișinău au calificat votul drept o victorie a tuturor cetățenilor țării.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite