Aviz pozitiv pentru startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Reacția Maiei Sandu. Ce declară preşedintele Klaus Iohannis UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei, anunț făcut cu puțin timp în urmă de președintele Charles Michel. Liderii de la Chișinău au calificat votul de astăzi drept o victorie a tuturor cetățenilor țării.

CE a dat aviz pozitiv în cazul startului negocierilor de aderare a celor două țări. FOTO: Arhivă
CE a dat aviz pozitiv în cazul startului negocierilor de aderare a celor două țări. FOTO: Arhivă

UPDATE 20.50: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este „un rezultat istoric” decizia Consiliului European de a deschide negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană a Ucrainei şi Republicii Moldova.

„Rezultat istoric astăzi la #EUCO, în urma deciziei de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina. Îi felicit și le urez mult succes”, a scris președintele României pe Twitter.

De asemenea, premierul României, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj privind startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE.

Mă bucur și felicit Republica Moldova și Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la #UE. România este și va continua să fie un susținător ferm pe tot parcursul procesului de negociere”, a scris Marcel Ciolacu pe Twitter.

,,Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei, anunț făcut cu puțin timp în urmă de președintele instituției”, a scris Charles Michel pe pagina sa de Twitter.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat decizia drept o victorie a tuturor cetățenilor țării sale. ,,Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor.Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră.Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a scris Maia Sandu pe internet.

Cu un mesaj de felicitare a venit și premierul de la Chișinău. ,,Felicitări, dragi cetățeni! Astăzi începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană.Decizia istorică a Consiliului European este rezultatul efortului pe care l-am depus în ultimii ani cu toții, împreună cu președinta Maia Sandu. Știm ce avem de făcut, suntem determinați să continuăm reformele pentru a deveni cât mai curând parte a marii familii europene. Moldova este europeană. Viitorul nostru este în UE”, a conchis premierul moldovean.

Și șeful diplomației de la Chișinău Nicu Popescu a menționat că va continua implementarea reformelor necesare integrării țării sale în Uniunea Europeană.

,,Decizia de astăzi reprezintă un moment istoric pentru Republica Moldova, marcând cel mai important pas de până acum către aderarea noastră la marea familie a Uniunii Europene. În ultimii ani, am colaborat strâns cu toate instituțiile statului pentru a implementa reforme esențiale. Realizarea a 94% din recomandările Comisiei Europene este o dovadă clară a determinării noastre de a face schimbări concrete și de a aduce Republica Moldova la standardele europene. Suntem pe drumul corect și suntem hotărâți să continuăm această transformare.Aceasta este începutul drumului nostru către statutul de membru UE cu drepturi depline. Ne așteaptă negocieri importante și reforme continue, dar suntem hotărâți să mergem pe acest drum, pentru că știm că aderarea la UE reprezintă calea noastră către prosperitate, stabilitate și securitate. Începem această etapă având o bază solidă, evidențiată de un ritm dinamic de progrese, inclusiv în cele 35 de capitole de aderare, dintre care 9 înregistrează progrese substanțiale.Felicitări nouă tuturor, cu această importantă decizie, care deschide, ireversibil calea către marea familie a Uniunii Europene – un spațiu al păcii, securității și democrației”, a conchis diplomatul.

Iar șeful Parlamentului Igor Grosu a afirmat că ,,votul de astăzi reprezintă un moment istoric pentru Republica Moldova, marcând cel mai important pas de pâna acum către aderarea noastră la marea familie a Uniunii Europene. Este o victorie a cetățenilor noștri care au ales parcursul european. Zi de zi, în ultimii ani, în ciuda tuturor crizelor, ne-am ghidat de valorile europene, ne-am afirmat locul în lume ca țară liberă, care protejează viața și demnitatea oamenilor. Decizia Consiliului European este un mesaj consolidat al unei Europe încrezătoare ce apără pacea și construiește un viitor democratic solid dat întregii lumi.Pe această cale, vreau să mulțumesc colegilor din Parlament, Guvern, Președinție și multe alte instituții, dar și cetățenilor noștri, care am muncit și vom munci în continuare cu dăruire pentru ca acest deziderat să devină, cât de curând posibil, realitate. Mulțumiri și prietenilor noștri de la București, europarlamentarilor de la Bruxelles și tuturor celor care ne-au sprijinit în acest parcurs. Suntem adepții unui proces de negocieri echitabil și bazat pe merite și noi vom continua să ne facem, conștiincioși, tema pentru acasă.Împreună vom scrie istoria Europei!”.

A reacționat și Ion Ceban, primarul Chișinăului și șeful Mișcării Alternative Naționale, care în trecut a fost membru al PSRM și PCRM. 

,,Uniunea Europeană este despre unitate și asta a fost demonstrat astăzi.Este și un exemplu pentru noi toți, că prin unirea eforturilor putem construi.Felicitări și mulțumim pentru încredere, suport și atitudine față de dorința comună.Acum este important să învățăm temele pentru acasă și cu pași rapizi să progresăm spre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Liderii Uniunii Europene s-au reunit joi la Bruxelles pentru un summit de două zile, ultimul din acest an, pentru a discuta despre extinderea UE, ajutorul financiar pentru Ucraina şi bugetul blocului comunitar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite