Republica Moldova primește 9 milioane de euro de la UE pentru întărirea sistemului de apărare antiaeriană

0
Publicat:

Republica Moldova își va consolida capacitățile de apărare antiaeriană grație unui nou pachet de sprijin nerambursabil de 9 milioane de euro oferit de Uniunea Europeană. Acest sprijin face parte din Instrumentul European pentru Pace (EPF), a anunțat Ministerul Apărării din Moldova.

Armata Republicii Moldova (Arhiva) - FOTO Army md
Armata Republicii Moldova (Arhiva) - FOTO Army md

Noul pachet este „parte a unei cooperării mai largi cu UE în domeniul apărării și vine în contextul solicitării Republicii Moldova, având la bază evaluarea riscurilor și amenințărilor în contextul războiului din Ucraina și al efectelor acestora asupra securității naționale” a anunțat Ministerul Apărării din Republica Moldova, relatează Ziarul de Gardă. 

Sprijinul financiar va fi utilizat pentru achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană, care vor fi contractate, achiziționate și livrate conform unui grafic agreat cu UE. Livrarea echipamentelor va fi precedată de un acord între UE și Guvernul Republicii Moldova pentru a asigura conformitatea cu cerințele și condițiile Instrumentului European pentru Pace, se mai precizează în comunicat. 

Începând cu 2021, sprijinul UE a permis Republicii Moldova să îmbunătățească semnificativ eficiența operațională a Armatei Naționale, conform standardelor și interoperabilității UE. Acest sprijin continuu va spori și moderniza capacitățile de protejare a infrastructurii critice civile și a populației în situații de criză și urgențe. 

Parteneriatul dintre UE și Republica Moldova subliniază angajamentul comun pentru securitate și stabilitate regională. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite