Igor Grosu mulțumește României pentru rezoluția privind sprijinul aderării Republicii Moldova la UE: „Prieteni pe care te poți baza”

0
Publicat:

Șeful Parlamentului moldovean a venit cu un mesaj de mulțumire după ce legislativul de la București a adoptat rezoluția prin care își arată sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova, cât și a Ucrainei și Georgiei, la Uniunea Europeană.

Igor Grosu, liderul Parlamentului de la Chișinău OTO Arhivă
Igor Grosu, liderul Parlamentului de la Chișinău OTO Arhivă

„Parlamentul României a adoptat cu majoritatea de voturi o rezoluție prin care reiterează sprijinul deplin pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova și susţine adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE.Vă mulțumesc, dragă Românie, că ne susțineți în procesul de transformare a țării. Vă transmit recunoștința mea și a concetățenilor mei pentru sprijinul acordat, care ne-a arătat încă o dată că nu suntem singuri. Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană - să ai prieteni pe care te poți baza. Împreună pentru o Moldovă Europeană!”, a notat Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.

Marți, plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului de la București a adoptat rezoluţia privind perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Balcanilor de Vest.

Potrivit hotărârii este reiterat ,,sprijinul deplin pentru avansarea integrării europene a Ucrainei, Republcii Moldova și Georgiei. Susține adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului Euopean privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina, ținând cont de eforturile și progresele clare și substanțiale înregistrate de cele două state în implementarea recomandărilor Comisiei Europene, precum și de angajamentul deplin al Uniunii pentru sprijinirea în parcursul european”.

În același timp, face apel ,,la continuarea sprijinului european pentru avansarea parcursului european al Georgiei, ținând cont de orientarea clar pro-europeană a cetățenilor acestui stat, inclusiv prin acordarea statutului de candidat la aderare”.

Poziționarea Comisiei Europene

Recent, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre UE să inițieze negocierile de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la blocul comunitar. Liderii de la Chișinău au calificat decizia drept o recunoaștere a eforturilor depuse pentru integrare.

,,Zi importantă pentru viitorul Moldovei - Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun - al instituțiilor statului, care muncesc pentru a transforma țara, precum și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea. Raportul Comisiei Europene confirmă că Moldova a făcut în ultimul an reforme serioase care pregătesc țara noastră de a deveni un stat european și necesare pentru a îmbunătăți viața tuturor cetățenilor”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Președinta Republicii Moldova a ținut să sublinieze că decizia finală privind începerea negocierilor cu țara sa ,,va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite