Nicu Popescu a demisionat din funcția de ministru de Externe al Rep. Moldova. „Am nevoie de o pauză”. Cine îi ia locul UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful diplomației de la Chișinău și-a anunțat demisia miercuri dimineața în cadrul unei conferințe de presă, susținând că va continua să contribuie la aderarea țării sale la Uniunea Europeană, dar fără a preciza din ce poziție va face acest lucru.

Nicu Popescu a demisionat din funcția de ministru de Externe în data de 24 ianuarie. FOTO: Facebook
Nicu Popescu a demisionat din funcția de ministru de Externe în data de 24 ianuarie. FOTO: Facebook

UPDATE: Dorin Recean a anunțat că Guvernul pe care-l conduce are un nou membru: ministru pentru Afaceri Europene, funcția fiind ocupată de Cristina Gherasimov, ex-secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și fost consilier al preşedintelui Republicii Moldova în domeniul politicii externe. 

Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului și membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiunea de guvernământ din țara vecină, este noul ministru de Externe, anunțul fiind făcut de premierul Dorin Recean în cadrul ședinței de miercuri a Executivului de la Chișinău. 

,,Astăzi cu un amalgam de sentimente, dar cu convingerea fermă că alături de doamna președinta Maia Sandu și echipa de guvernare am reușit o serie de obiective fundamentale pentru țara noastră în acești doi ani și jumătate, doresc să vă anunț că am luat decizia de a-mi depune mandatul de vicepriministru și ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova. În Guvernele conduse de prim-miniștrii Dorin Recean și Natalia Gavrilița, și cu sprijinul majorității parlamentare am reușit să punem Moldova ferm pe calea aderării la Uniunea Europeană și pe viitoarea hartă lărgită a Uniunii”, a declarat Nicu Popescu. 

Acesta a trecut în revistă realizările înregistrate în perioada în care a condus Ministerul moldovean de Externe, între care gestionarea crizelor în contextul războiului din Ucraina sau atacurile hibride din partea Kremlinului. 

,,Am reușit să ridicăm Moldova din cea mai rușinoasă perioadă din istoria diplomației noastre, perioadă în care diplomația s-a aflat în slujba oligarhilor, am reușit să aducem țara noastră în cea mai dinamică, recunoscută și apreciată fază a serviciului diplomatic și a prezenței Republicii Moldova pe harta internațională. În luna august 2021 în momentul în care am preluat mandatul de ministru, puțini ar fi crezut că Republica Moldova va putea obține statutul de țară candidată la pentru aderarea la Uniunea Europeană, că vor putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, că Moldova va fi atât de apreciată și atât de respectată pe plan internațional sau că vom putea cu succes aici, la noi, în Republica Moldova, 48 de state și de Guvern în cadrul Summitului Politice Europene. Sunt mândru și onorat să constat că împreună cu toții am reușit să obținem aceste realizări”, a mai spus diplomatul. 

În ceea ce privește decizia de a pleca de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), el a ținut să facă următoarele precizări: ,,Am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună și alături de doamna președintă doamna Maia Sandu la începutul acestui mandat și la această etapă am nevoie de o pauză. În același timp, vă asigur că voi continua să contribui la eforturile continue a doamnei președinte și a echipei de guvernare de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană”. 

Știrea inițială 

,,Voi continua să fiu de președinta Maia Sandu și echipa de guvernare indiferent în ce poziție mă voi afla”, a declarat Nicu Popescu. 

Acesta a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene din anul 2021, iar în perioada în care a deținut această poziție, Republica Moldova a primit aviz pozitiv privind începerea negocierilor de aderare la UE. 

În data de 14 decembrie a anului trecut, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei, anunț făcut public de președintele Charles Michel. Liderii de la Chișinău au calificat votul drept o victorie a tuturor cetățenilor țării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite