Discuții Republica Moldova - Ucraina pe tema aderării la UE

0
Publicat:

Nicu Popescu, ministrul moldovean de Externe, și Olga Stefanishyna, viceprim-ministru ucrainean pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, au discutat despre progresele înregistrate de Rep. Moldova și Ucraina în procesul de aderarea la UE, exprimându-și speranța că la mijlocul lunii decembrie aceste două state vor primi un răspuns pozitiv privind startul negocierilor de aderare.   

Cei doi oficiali au discutat despre aderarea Ucrainei și a R. Moldova la UE. Foto: gov.md
Cei doi oficiali au discutat despre aderarea Ucrainei și a R. Moldova la UE. Foto: gov.md

,,Împreună cu doamna Stefanishyna, am remarcat progresele semnificative înregistrate atât de Republica Moldova, cât și de Ucraina, care a condus la recomandarea Comisiei Europene către Consiliul European pentru începerea negocierilor de aderare cu țările noastre. Ne bazăm pe faptul că această recomandare va constitui o fundație solidă pentru statele membre ale Uniunii Europene să-și exprime susținerea prin votul lor în cadrul Consiliului programat pentru 14-15 decembrie”, a anunțat Nicu Popescu, șeful diplomației de la Chișinău. 

Nicu Popescu a ținut să reitereze sprijinul Republicii Moldova oferit Ucrainei. ,,În timpul discuției, am reiterat angajamentul nostru ferm față de suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. Am subliniat, de asemenea, că vom continua să acordăm întreaga noastră asistență prietenilor noștri ucraineni, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul organizațiilor internaționale”, a punctat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). 

Recent, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre UE să inițieze negocierile de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la blocul comunitar. 

Potrivit presei străine, negocierile ar putea începe în 2024, dacă sunt îndeplinite condițiile necesare. Nu există un interval de timp pentru finalizarea acestor negocieri. De exemplu, negocierile dintre Turcia și UE privind aderarea la organizația internațională au început în 2005. Până în prezent, problemele privind 16 din 35 de puncte ale așa-numitului dosar de negociere nu au fost rezolvate, întrucât părțile nu se pot pune de acord asupra unor chestiuni precum, de exemplu, problema Ciprului. 

La 28 februarie 2022, președintele Ucrainei a semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. 

Șefii de stat și de guvern ai Uniunii, la summitul de la Bruxelles din data de 23 iunie a același an, au aprobat acordarea statutului de candidat celor două state pentru aderarea la comunitate. Pentru a începe procesul de negociere, țările trebuie să îndeplinească o serie de condiții, inclusiv reforme. Între timp, Chișinăul a fost amenințat de mai multe ori de Kremlin cu scenariul ucrainean.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite