Rep. Moldova. Benzina 95 se scumpeşte cu 40 de bani, iar motorina cu 65 de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
benzinarie carburanti pompa benzina foto shutterstock

Benzină cu cifra octanică 95 se scumpeşte cu aproape 40 de bani şi va costa miercuri 32,59 lei. Motorina va costa 29,30 lei, cu 65 de bani mai scump decât astăzi. Acestea sunt preţurile maximale anunţate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică pentru 8 iunie, transmite IPN.

Potrivit ANRE, se constată o creştere fără precedent a cotaţiilor Platts pentru benzină şi motorină, care în cadrul ultimei sesiuni au ajuns la un nivel record de circa 1406 $/tona la benzină şi de 1343 $/tona la motorină.

În intervalul ultimelor 14 zile utilizat de către ANRE la calcularea preţurilor maximale, cotaţiile s-au majorat cu 16 % la benzină şi cu 23% la motorină, creşterea reprezentând circa 196 $/tona la benzină şi 251 $/tona la motorină.

„Este de menţionat că şi pe plan internaţional situaţia generată de agresiunea militară a Federaţiei Ruse în Ucraina creează presiuni fără precedent asupra preţurilor la produsele derivate din petrol, fapt ce duce la înregistrarea în majoritatea ţărilor lumii a unor preţuri record la carburanţi. O analiză comparativă a preţurilor practicate în alte state europene demonstrează că în majoritatea cazurilor, datorită mecanismului de plafonare a acestora şi de reglementare a marjei comerciale specifice, Republica Moldova menţine un nivel relativ mai mic al preţurilor”, precizează ANRE într-un comunicat de presă.

Pentru comparaţie, la începutul lunii septembrie, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costa 20,23 lei, iar un litru de motorină –16,42 lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite