Reacţii la expulzarea liderului platformei unioniste Acţiunea 2012 din Republica Moldova. Şeful SIS, chemat în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La expulzarea din Republica Moldova a liderului platformei unioniste Acţiunea 2012, George Simion, şi interdicţia impusă acestuia de a intra pe teritoriul ţării pentru o perioadă de 5 ani, au reacţionat şi deputaţii de pe ambele maluri ale Prutului.

Şedinţa de azi a Parlamentului de la Chişinău a început cu declaraţii privind decizia autorităţilor moldoveneşti de a-l declara pe George Simion persoană indezirabilă în Republica Moldova. În acelaşi timp, în Legislativ a fost chemat directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, pentru a oferi explicaţii pe acest caz.

„Această acţiune demonstrează că adevăratul lider al coaliţiei este Vladimir Voronin. Expulzarea lui Simion va dinamita relaţiile cu România şi va umbri acţiunile noastre la Summitul de la Riga. Solicităm lui Filat, Voronin să revadă politica faţă de România şi UE”, a declarat Valeriu Munteanu, deputat PL.

„Să dea Dumnezeu şi Maica Domnului să vină comuniştii la guvernare. Eu vă asigur că o să procedez numai în aşa fel mai departe”, a răspuns liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„Eu cred că ar fi util ca la sfârşitul şedinţei să vină directorul SIS să ne informeze asupra motivelor care au stat la baza acestor decizii pentru ca să nu se mai umble cu cine a dat indicaţii. Să avem o claritate”, a spus liderul PLDM, Vlad Filat. 

„Din câte cunosc, această persoană (George Simion - n.n.) nu reprezintă organele statale şi oficiale ale României, iar acest act nu vine să afecteze cumva relaţiile cu statul vecin”, crede liderul PD, Marian Lupu.

„Aş susţine, în principiu, acest act, mai ales că PSRM a propus interzicerea organizaţiilor unioniste. Dar această situaţie, când s-a expulzat cu câteva zile înainte de acţiunea preconizată, poate fi calificată ca o provocare pentru a aprinde spiritele. Poate SIS-ul vrea să destabilizeze situaţiei?”, s-a întrebat preşedintele socialiştilor moldoveni, Igor Dodon.

„A fi român în Basarabia, un act de curaj”

Deputatul român Eugen Tomac crede că interdicţia aplicată liderului platformei Acţiunea 2012 arată slăbiciunea autorităţilor de la Chişinău, care se arată deranjate de mesajul de apropiere a celor două state româneşti.

„Interdicţia aplicată lui George Simion de a se afla pe teritoriul Rep. Moldova ridică câteva semne de întrebare şi arată o slăbiciune evidentă a autorităţilor de la Chişinău. Mesajul de apropiere a celor două state româneşti se pare ca deranjează enorm.

Din păcate, am ajuns să retrăim faptul că a fi român în Basarabia reprezintă un act de curaj. Pentru Unirea celor două state româneşti s-au sacrificat milioane de români secole la rând, iar lupta nu se va opri aici, pentru ca intimidările nu fac decât să reactiveze dorinţa noastră şi mai mare de a ne exprima liber pentru a ne apăra idealurile!”, a reacţionat oficialul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite