Cetăţean român, expulzat din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Simion, preşedintele platformei unioniste Acţiunea 2012, a fost reţinut de ofiţeri ai Seriviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova pentru a fi escortat la vama cu România. Acţiunea 2012 militează pentru unirea României cu Republica Moldova şi are planificate mai multe evenimente de amploare în următoarele săptămâni.

Cu câteva zile înainte de un eveniment unionist organizat de Acţiunea 2012 la Chişinău, preşedintele platformei, George Simion, a fost reţinut de agenţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova şi informat că a devenit persona non grata în Republica Moldova. Timp de cinci ani, el nu va mai avea voie să intre pe teritoriul statului vecin. 

image

„Iată a venit şi hârtia, un xerox abia lizibil!”, a comentat românul pe Facebook, distribuind totodată şi evenimentul unionist programat pentru data de 16 mai, la Chişinău.


UPDATE 20.12 George Simion susţine că a formulat „solicitări concrete” autorităţilor române, cu care a ţinut legătura prin Ambasada României la Chişinău, cerând în primul rând ridicarea imediată a interdicţiei de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Până acum, autorităţile moldoveneşti nu au anunţat motivele pentru care au decis expulzarea unui cetăţean român din Republica Moldova. 

Simion consideră că măsura are legătură cu marşul unionist pe care-l organizează pe 16 mai, la Chişinău. 


UPDATE 20.05 MAE a emis un comunicat cu privire la situaţia cetăţeanului român expulzat din Republica Moldova:

Ambasada României la Chişinău a aflat în după-amiaza zilei de 13 mai 2015, din surse publice, despre reţinerea, de către reprezentanţi ai Biroului Migraţie şi Azil al Republicii Moldova, a cetăţeanului român George Simion.

Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autorităţile competente ale Republicii Moldova - Ministerul Afacerilor Interne şi Biroul Migraţie şi Azil – şi a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetăţeanul român, pentru a asigura întreaga asistenţă care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situaţia sa, fără a formula solicitări concrete. În prezent, cetăţeanul român este în drum spre România.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Chişinău, păstrează în atenţie cazul, pentru obţinerea tuturor informaţiilor clarificatoare.


Autorităţile de peste Prut nu au furnizat încă nicio informaţie cu privire la acest episod. Simion nu se află la prima ciocnire cu autorităţile moldoveneşti. La sfârşitul anuluit trecut, acestuia i s-a interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova, fără a primi nici astăzi o explicaţie clară privind motivele care au stat la baza interdicţiei. 

George Simion este şi blogger „Adevărul”, toate textele publicate pe adevarul.ro fiind disponibile aici. 

Ultimul caz de expulzare a unor cetăţeni români din Republica Moldova s-a înregistrat în 2007, când doi preoţi ai Mitropoliei Basarabiei au fost scoşi din ţară pentru „încălcarea regimului de şedere”. Autorităţile moldoveneşti au susţinut atunci că preoţii nu aveau permise de muncă pe teritoriul Republicii Moldova, dar nici autorizaţii din partea autorităţilor locale pentru a sluji. 

Anterior, pagina oficială de Facebook a evenimentului planificat pentru 16 mai a fost ştearsă. Acţiunea 2012 este o organizaţie non-guvernamentală care acţionează în România şi Republica Moldova şi militează pentru unirea celor două ţări. Acţiunea 2012 a organizat numeroase evenimente de amploare la Bucureşti, Chişinău şi în marile oraşe din România şi Republica Moldova. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite