Protest în Capitală după ce George Simion a fost expulzat din Republica Moldova, fiind declarat indezirabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii vor protesta, joi, de la ora 17.00, în faţa ambasadei Republicii Moldova pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de abuzurile comise de autorităţile de la Chişinău împotriva românului George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012. Simion a fost extrădat, miercuri, din Republica Moldova.

George Simion a fost declarat indezirabil pe o perioadă de cinci ani în Republica Moldova şi expulzat fără nicio explicaţie din partea Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău, cu numai trei zile înainte de desfăşurarea la Chişinău a unei manifestaţii stradale pentru Unire. 

,,Pe 16 mai, zeci de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au anunţat participarea la manifestaţia stradală organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012 şi Mişcarea Civică Tinerii Moldovei în Chişinău. Oare şi asupra acestora vor fi luate măsuri abuzive? Oare şi aceştia vor fi trataţi de autorităţi ca nişte infractori pentru că îşi vor exprima opţiunea, aceea că Unirea cu România este singura şansă a Republicii Moldova?”, a declarat Elena Podoleanu, reprezentanta Acţiunii 2012 din Chişinău, potrivit unui comunicat de presă emis de Acţiunea 2012.

„Participanţii la protestul din Capitală, Tinerii Moldovei şi reprezentanţii Diasporei unioniste solicită instituţiilor responsabile din Republica Moldova revocarea de urgenţă a măsurii fără justificare legală luate împotriva lui George Simion. Totodată, societatea civilă cere autorităţilor României să iniţieze demersuri pe lângă autorităţile de la  Chişinău, care să reaşeze pe făgaşul normal relaţiile dintre cele două state româneşti şi să restabilească exerciţiul normal al drepturilor unui cetăţean român”, se mai arată în documentul citat.

Ministerul de Interne (MAI) de la Chişinău a emis, joi, un comunicat de presă în care a precizat că, potrivit articolului 55 al Legii 200 din 2010, autorităţile naţionale sunt în drept să adopte decizia privind declararea străinului persoană indezirabilă ca o măsură asigurătorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională, relatează site-ul Unimedia.info.

Articolul 55 stipulează de asemenea că, „atunci când decizia privind declararea străinului persoană indezirabilă se întemeiază pe raţiune de securitate naţională, în decizie nu vor fi menţionate motivele care stau la baza ei"”

Potrivit aceleiaşi legi, „măsura declarării străinului persoană indezirabilă se consemnează în Sistemul informaţional integrat automatizat în domeniul migraţiei şi azilului".

George Simion, expulzat din Moldova şi declarat indezirabil

Liderul mişcării „Acţiunea 2012”, George Simion, a fost expulzat miercuri din Republica Moldova, cu interdicţie de intrare în ţară pentru cinci ani. Acesta urma să organizeze la 16 mai un marş al unirii în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Simion susţine că a fost oprit de câţiva ofiţeri ai Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în scuarul din faţa liceului Gheorghe Asachi şi escortat până la vama Leuşeni. 

„Clasa politică de la Chişinău a deziluzionat dramatic speranţele europene ale alegătorilor după 30 noiembrie 2014. Tot mai mulţi oameni au participat la manifestaţiile unioniste, văzând reîntregirea ca unica salvare pentru viitorul lor. Asta cred că a speriat: sâmbătă, de la ora 14.00, zeci de mii de oameni vor cere Unirea, şi o vor face paşnic, cum am făcut-o întotdeauna", a declarat George Simion pentru Unimedia.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România.

Ministerul de Externe al României a emis miercuri seara un comunicat în care precizează că a solicitat explicaţii autorităţilor Republicii Moldova.

„Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autorităţile competente ale Republicii Moldova - Ministerul Afacerilor Interne şi Biroul Migraţie şi Azil – şi a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetăţeanul român, pentru a asigura întreaga asistenţă care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situaţia sa, fără a formula solicitări concrete. În prezent, cetăţeanul român este în drum spre România", se arată în comunicat.

La rândul său, liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, a solicitat ca şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Bălan, să se prezinte joi în faţa deputaţilor pentru a explica motivele care au stat la baza deciziei de expulzare a lui George Simion.

„Avem foarte multe speculaţii şi extrem de multă manipulare. Ar fi util ca, la sfârşitul şedinţei de astăzi, să vină directorul SIS în faţa Parlamentului şi să explice de ce s-a luat această decizie. Care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii", a declarat Vlad Filat.

George Simion, întors de la Vama Albiţa

În decembrie, George Simion a fost întors de la vama Albiţa, pe motiv că ar fi fost ,,inadmisibil” pe teritoriul Republicii Moldova. Şi-a încercat norocul pentru a doua oară şi a reuşit să treacă graniţa.

,,Am trecut pe la vama Sculeni, fără nicio explicaţie, fără sa înţeleg de ce. Eram pregătit să stau până pe 20 decembrie în vamă”, scria atunci liderul unioniştilor pe Facebook.

Preşedintele Acţiunii 2012 se deplasa spre Chişinău, unde urma să pună la punct detaliile organizării unei şcoli pentru jurnaliştii de peste Prut. În vamă a fost informat că are interdicţie de intrare în Republica Moldova.

Potrivit organizatorilor manifestaţiei din 16 mai, „recentele manifestări de nemulţumire a populaţiei şi dorinţa de a pune capăt corupţiei şi sărăciei au nevoie de o soluţie”.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite