Rusia a interzis intrarea în țară pentru 12 moldoveni, majoritatea jurnaliști

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova a fost convocat miercuri la sediul MAE rus pentru a-i fi anunțată decizia luată de Kremlin ca răspuns la acțiunile ,,neprietenoase” ale Chișinăului. Reprezentanții Ministerului moldovean de Externe califică hotărârea drept una regretabilă, menționând că vor continua să contracareze ingerințele externe și acțiunile de destabilizare. 

12 moldoveni au interdicție de intrare în Rusia. FOTO: Shutterstock
12 moldoveni au interdicție de intrare în Rusia. FOTO: Shutterstock

Responsabilii Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova au anunțat prin intermediul unui comunicat de presă despre faptul că ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Lilian Darii, a fost convocat miercuri la sediul instituției, iar acesta a fost anunțat despre protestul  ,,în legătură cu acțiunile neprietenoase ale Chișinăului. S-a remarcat că, dacă vor continua, partea rusă își rezervă dreptul de a lua alte măsuri de acest fel”.

Kremlinul a ținut să menționeze că în seria ,,acțiunilor neprietenoase” se numără ,,persecuția motivată politic a presei ruse, care contravin obligațiilor internaționale ale Chișinăului în domeniul protecției libertății de exprimare și a drepturilor jurnaliștilor. Cazurile de discriminare a cetățenilor ruși care intră în Moldova au devenit sistemice, iar refuzurile nefondate de a trece frontiera au devenit mai frecvente. Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declarații agresive de natură anti-rusă”.

În același timp, reprezentanții instituției ruse precizează că ,,ambasadorului i-a fost, de asemenea, exprimată îngrijorarea cu privire la informațiile apărute în mass-media despre planurile Republicii Moldova de a asista la pregătirea personalului militar al Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea instructorilor din țările NATO. S-a subliniat că un astfel de sprijin este inacceptabil, ducând la erodarea statutului de neutralitate al Moldovei și la implicarea directă a acesteia în ostilitățile de partea regimului de la Kiev”.

Lista persoanelor vizate

Potrivit responsabililor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău, cele 12 persoane vizate interdicției sunt: 

,,1. Adrian Băluțel, șef al cabinetului Preşedintelui Republicii Moldova, membru al Consiliului Suprem de Securitate.

2. Olga Roșca, Consilier al Președintelui Republicii Moldova pentru afaceri externe și comunicare strategică.

3. Artur Mija, Secretarul general al Guvernului RM. 4. Ruslan Mihalevschi, membru al Consiliului Audiovizualului al RM.

5. Alexandru Manoli, coordonator al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării

6. Adrian Buraga, Director general ”Jurnal TV”.

7. Tudor Ioniță, jurnalist al portalului ”Deschide.md”.

8. Denis Dermenji, jurnalist ”Europa liberă Moldova”.

9. Lorena Bogza, prezentatorul emisiunii ”În Profunzime”, canalul ”Pro TV Chișinău”.

10. Petru Beșleaga, Redactor șef al portalului informațional ,,Diez.md”

11. Stela Untila, Adjunctul redactorului-șef al portalului informațional ”Newsmaker.md”

12. Mihai Conțiu, jurnalist al revistei ”Moldova Suverană”.

Reacția Chișinăului

Reprezentanții MAEIE susțin că ,,decizia Federației Ruse este una regretabilă, dar este important de remarcat că astfel de măsuri devin deja obișnuite în agenda autorităților ruse. În ciuda acestui fapt, Republica Moldova își menține angajamentul ferm în contracararea ingerințelor externe și oricăror acțiuni destabilizatoare la adresa securității și suveranității noastre”.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite