ISW: Mass-media rusă încearcă să semene instabilitate politică în Republica Moldova

0
Publicat:

Presa de stat rusă continuă să încurajeze separatiștii pro-ruși din Republica Moldova, posibil într-o încercare de a semăna instabilitate politică și dezbinare, a raportat Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în evaluarea zilnică din 9 ianuarie, relatează publicația ,,The Kyiv Independent”.

Potrivit ISW, presa rusă încearcă să introducă instabilitate în Republica Moldova. FOTO: Arhivă
Potrivit ISW, presa rusă încearcă să introducă instabilitate în Republica Moldova. FOTO: Arhivă

Vadim Krasnoselski, liderul regimului separatist de la Tiraspol susținut de ruși, a declarat reporterilor agenției de stat rusă TASS că „militarizarea” sporită a Republicii Moldova amenință Transnistria. În ultimul an, Guvernul de la Chișinău și-a majorat bugetul militar, a participat la exerciții comune cu NATO și a beneficiat de ajutoare militare din partea statelor europene pentru a se proteja de incursiunile militare ulterioare din Rusia.

„Când vecinul nostru, cu care a existat un conflict nerezolvat de mai bine de 30 de ani și care a atacat cu trădare orașele noastre pașnice în trecut, se grăbește brusc să se înarmeze, desigur, aceasta este o amenințare”, a spus acesta.

Transnistria este o regiune separatistă recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei. Trupele ruse au ocupat Transnistria încă de la începutul anilor 1990, când Rusia a invadat regiunea sub pretextul protejării etnicilor ruși.

Krasnoselski a respins, de asemenea, ideea că Moldova ar putea să-și sporească capacitățile militare pentru a se apăra de Rusia. El a mai susținut că Moldova „urmează în mod constant calea escaladării” și că Guvernul moldovean „poartă responsabilitatea pentru consecințele inevitabile ulterioare”.

Într-o evaluare anterioară, Institutul pentru Studierea Războiului a stabilit că Rusia conturează încet un spațiu informațional care vizează destabilizarea țării vecine și justificarea oricăror campanii viitoare prin încadrarea Kremlinului drept protector al „vorbitorilor de limba rusă amenințați”, abordarea fiind identică cu narațiunile construite de Federația Rusă pentru a justifica invazia pe scară largă în Ucraina.

Acest raport recent sugerează că decizia lui Krasnoselski de a dezvolta în continuare condițiile informaționale ale Kremlinului și instabilitatea la Chișinău este motivată de o modificare recentă a Codului Vamal al Republicii Moldova.

În martie 2023, Executivul moldovean a modificat Codul Vamal pentru a începe să solicite companiilor din Transnistria să plătească taxe vamale de import în Republica Moldova. Schimbarea a intrat în vigoare la începutul acestei luni și ar fi fost o „surpriză” pentru Transnistria.

Viktor Gușan, un om de afaceri moldo-rus care controlează efectiv economia din Transnistria, este unul dintre apropiații lui Krasnoselski. În aprilie 2022, Rusia a desfășurat o operațiune cu steag fals în Transnistria, în încercarea de a aduce regiunea separatistă în invazia Ucrainei. Operațiunea a eșuat pentru că Gușan ar fi refuzat să-și pună în pericol legăturile sale de afaceri profitabile cu companiile occidentale.

Legea vamală, însă ar putea pune în pericol profiturile lui Gușan în Transnistria. Potrivit ISW, jurnaliştii de investigaţie moldoveni au raportat în 2020 că două companii transnistrene legate de Gușan au importat în Transnistria produse în valoare de aproximativ 22 de milioane de dolari fără să plătească taxe.

Krasnoselski a calificat noua politică vamală „nerezonabilă”, încălcând acordul comercial dintre Transnistria și UE și că Republica Moldova împinge relațiile moldo-transnistrene către „o confruntare mai mare”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite