Ucraina continuă atacurile în regiunile rusești de la graniță: Moscova insistă că deține „inițiativa strategică”

0
Publicat:

Kremlinul a promis că va face „totul” pentru a opri bombardamentele în regiunea rusă Belgorod, devenită ţinta a numeroase atacuri ale armatei ucrainene în urma raidurilor efectuate de armata invadatoare asupra unor ţinte din interiorul Ucrainei.

Regiunea Oriol: depozit de petrol lovit de o dronă FOTO X @EuromaidanPR
Regiunea Oriol: depozit de petrol lovit de o dronă FOTO X @EuromaidanPR

În afară de Belgorod, forțele armate ale Kievului au luat la țintă și regiunea rusă Kursk, unde două drone ucrainene au vizat marți o instalaţie petrolieră, provocând un incendiu şi trei răniţi.

Comentând de la Moscova asupra operaţiunilor militare din Ucraina, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a spus la o reuniune cu ofiţerii superiori din armata rusă că aceasta a preluat din nou „iniţiativa strategică pe toată linia frontului”, în pofida lipsei unor câştiguri teritoriale majore.

„Gruparea de trupe ruse reduce metodic potenţialul de luptă al forţelor armate ale Ucrainei. Anul trecut inamicul a pierdut peste 215.000 de oameni şi 28.000 de unităţi de armament”, a susţinut ministrul rus, citat de AFP.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Kievul că atacă deliberat populaţia civilă cu armele furnizate de Occident, amintind de atacul din 30 decembrie de la Belgorod soldat cu 25 de morți și peste o sută de răniți.

„Armata noastră va face tot ce-i stă în putere pentru ca, mai întâi, să reducă la minimum riscul, iar apoi să-l elimine complet”, a spus Peskov, referindu-se la bombardamentele ucrainene din regiunile de graniţă, intensificate odată cu multiplicarea şi creşterea în intensitate a atacurilor ruseşti cu drone şi rachete în diverse părţi ale Ucrainei.

După eşecul contraofensivei ucrainene, tonul a devenit mai optimist la Moscova, în pofida pierderilor importante de pe front, estimate de Statele Unite la circa 315.000 de soldaţi ruşi morţi sau răniţi, notează AFP. Armata rusă a revenit în ofensivă în toamna anului trecut, mai ales în jurul oraşului Avdiivka din regiunea Doneţk, dar înaintările sale au fost minore în comparație cu pierderile umane imense.

Prin urmare, linia frontului rămâne aproximativ neschimbată din toamna anului 2022, când Ucraina a recuperat într-o contraofensivă cea mai mare parte din provincia nord-estică Harkov, iar ameninţarea unei alte contraofensive în sud a determinat trupele ruse să se retragă peste Nipru din partea de nord a regiunii Herson.

De cealaltă parte, Ucraina parcurge în prezent o dezbatere internă intensă asupra unui nou val de mobilizare pentru a înlocui pierderile de pe front şi unii veterani epuizaţi după aproape doi ani de război.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luna trecută intenția de a mobiliza încă 450.000-500.000 de soldaţi pentru a putea face faţă celor circa 600.000 de soldaţi ruşi desfăşuraţi în teritoriile ucrainene ocupate, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite