R. Moldova și România vor moderniza trei poduri peste râul Prut. Guvernul de la Chișinău a aprobat startul negocierilor

0
Publicat:

În cadrul ședinței Executivului de la Chişinău a fost aprobată inițierea negocierilor asupra acordurilor moldo-române care prevăd modernizare a trei poduri, unul fiind între localitățile Leușeni-Albița. Lucrările urmează să fie încheiate în 2027, potrivit proiectului.  

Guvernul a aprobat startul negocierilor privind renovarea podurilor transfrontaliere. FOTO: Arhivă
Guvernul a aprobat startul negocierilor privind renovarea podurilor transfrontaliere. FOTO: Arhivă

Negocierile privind acordurile moldo-române prevăd renovarea a următoarelor poduri:

,,Acordul privind podul rutier peste râul Prut, între localitățile Leuşeni (MD)- Albiţa (RO);

Acordul privind podul rutier peste râul Prut, între localităţile Cahul (MD) - Oancea (RO);

Acordul privind podul rutier peste râul Prut, între localităţile Sculeni (MD) - Sculeni (RO)”, potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija. 

De exemplu, podul între localitățile Sculeni-Sculeni, construit în anul 1964, cu o lungime de 113,8 de metri, este în prezent într-o stare tehnică proastă și necesită modernizare urgentă, potrivit Liliei Dabija. 

,,Urmare a expertizei tehnice efectuate de colegii noștri din România au fost depistate defecte și degradări la elementele constructive ale podului, fiind astfel necesare lucrări de reabilitare, dar și de înlocuire ale unor elemente constructive. Astfel, importanța renovării este justificată atât de starea tehnică actuală nesatisfăcătoare, dar și de faptul că acesta este parte componentă a traseului european Iași-Sculeni- Bălți-Moghilev-Podolsk-Vinița și Jitomir”, a menționat aceasta. 

Potrivit oficialului, Guvernul României va finanța modernizarea podurilor, iar Executivul de la Chișinău va suporta cheltuielile privind renovarea drumurilor de acces ale acestora, lucrările fiind parte a Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.

,,Reconstruirea, exploatarea și întreținerea acestora va fluidiza traficul între cele două state, va facilita comerțul pe piața internă și cea internațională, precum și va ancora statutul Republicii Moldova în calitate de punte între țările Uniunii Europene cu țările CSI”, au spus reprezentanții Executivului Recean. 

Funcționarii de la Chișinău mai anunță că, pe parcursul lunii aprilie, va fi organizată ședința Comisiei mixte moldo-române cu privire la construcția podului rutier peste râul Prut, între localitățile Ungheni– Ungheni. Acesta este parte a Autostrăzii UNIRII – autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România.

Iar anul trecut a fost reparat podul Giurgiulești – Galați. Lucrările în valoare de aproape opt milioane de roni au fost suportate de Guvernul de la București.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite