Presă: Ambasada Rusiei în Rep. Moldova, implicată în acțiuni de spionaj. Ambasadorul rus, convocat la MAE

0
Publicat:

Ministerul moldovean de Externe îl convoacă pe ambasadorul Rusiei la Chișinău după ce jurnaliștii străini au relatat că misiunea diplomatică ar fi implicată în acțiuni de spionaj în R. Moldova, ea fiind dotată cu numeroase antene capabile să colecteze informații ce pun în pericol securitatea țării.

Ambasadorul rus la Chișinău va fi convocat la MAE pentru a oferi explicații. FOTO: Arhivă
Ambasadorul rus la Chișinău va fi convocat la MAE pentru a oferi explicații. FOTO: Arhivă

Responsabilii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău s-au sesizat în urma investigației media, analizând ,,natura și amploarea acestor acțiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menționate în investigație, pentru a răspunde adecvat și prompt situației”.

De asemenea, reprezentanții MAEIE consideră ,,absolut inacceptabile orice acțiuni de spionaj și ingerințe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranității și securității naționale a statului nostru”.

În acest context, angajații Ministerului moldovean de Externe au anunțat că Oleg Vasnețov, ambasadorul Rusiei la Chișinău, va fi convocat la sediul lor pentru a oferi explicații.

,,Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău va fi convocat la MAEIE pentru a oferi clarificări și explicații cu privire la situația creată. În funcție de dezvoltările ulterioare, autoritățile Republicii Moldova vor analiza mai multe opțiuni de reacție”, au conchis aceștia.

Potrivit investigației publicate de The Insider și postul Jurnal TV pe acoperișul ambasadei Rusiei din inima Chișinăului și din imediata apropriere a mai multor clădiri strategice importante sunt instalate antene și alte dispozitive pentru captarea semnalelor de la distanţă mare.

Acțiunile de spionaj sunt efectuate tot mai intens în perioada alegerilor prezidențiale sau parlamentare, la fel și în timpul vizitelor oficialilor străini în Republica Moldova. 

Jurnaliștii străini mai scriu că spionii ar fi adunat în mod clandestin informații și înainte de summitul Comunității Politice Europene, eveniment cu participarea a zeci de oficiali străini, care a avut loc la începutul lunii iunie într- o localitate din centrul țării vecine.

În schema de spionaj ar fi implicați ofițeri ai Serviciului de Informații Externe și ai Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Forțelor Armate de la Moscova, aceștia colaborând cu hackeri profesioniști care ar fi spart și poștele electronice ale Angelei Merkel, Emmanuel Macron sau Hillary Clinton. 

Spionii ar fi început să se manifeste mai mult în 2015 sau cu an mai devreme ca socialistul Igor Dodon să ajungă președinte al Republicii Moldova, dar până să dețină funcția de șef de stat, politicianul pro-Kremlin ar fi avut nevoie de susținerea ,,serviciilor de informații neprietenoase”, mai scrie presa străină. 

De atunci și până acum, numărul de dispozitive a crescut, totodată și al spionilor. Mai mult, aceștia și-ar fi implicat și soțiile în acțiunile de spionaj, acestea având rolul de curieri și transportând dosare întregi cu informații colectate din țara vecină la Moscova. 

Lidera de la Chișinău a reacționat

Ambasada Rusiei în Republica Moldova nu a comentat până acum informațiile date. 

Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, susține că acestea nu sunt o noutate pentru structurile responsabile ale țării, dar amănunte cu privire la schema de spionaj a Kremlinului vor fi oferite la momentul potrivit. 

,,Serviciile noastre cunosc aceste informații și la momentul potrivit o să vină cu mai multe detalii și inclusiv cu aceste soluții pentru această problemă”, a declarat președinta Sandu, evitând să ofere alte detalii. 

La începutul acestei luni, Chișinăul a anunțat despre identificarea unei rețele de spionaj cu implicarea agenților FSB. De cealaltă parte, Moscova a negat, afirmând totul este o parte a campaniei anti-ruse coordonată de Occident. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite