SIS de la Chișinău: Doi cetățeni ruși, agenți FSB, acuzați de spionaj în Republica Moldova UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful SIS anunță că cei doi bărbați din Rusia, sub comanda FSB, au identificat și recrutat cetățeni ai Rep. Moldova, care la rândul lor influențau prin acțiunile lor procesele social- politice din țară în interesul Kremlinului. Dosarul pentru trădare de patrie și spionaj a fost trimis în instanță.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE: Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS ), Alexandru Musteața, anunță că cei doi cetățeni ai Rusiei au identificat și recrutat moldoveni începând cu anul 2020, punând bazele rețelei de agenți.

,,În speță, începând cu 2020, cetățeni ai Federației Ruse, Vadim I și Iurie G, sub comanda FSB, identificau și recrutau cetățeni moldoveni, astfel construind o rețea de agentură pe teritoriul țării noastre. Activitatea cetățenilor ruși și ai rețelei de agentură a fost orientată spre influențarea activităților social-politice ale Republicii Moldova în interesul Federației Ruse. Totodată, spre menținerea dependenței față de Rusia, cei doi au realizat operațiuni informaționale pentru modelarea opiniei publice”, a declarat șeful SIS.

Cu ce s-au ocupat membrii schemei

Potrivit lui Alexandru Musteața, membrii grupării ,,au colectat informații despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare în privința liderilor și actorilor politici, au organizat proiecte informaționale tenebre, precum campanii în mediul virtual prin intermediul mai multor platforme de social-media, cu un accent major pe rețeaua Telegram, aceasta fiind platforma prin care se distribuie cele mai multe informații false. La fel, grupul respectiv a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni cu scopul participării sau provocării de acte violente”.

Șeful SIS mai afirmă că pentru realizarea acțiunilor ilegale, aproape 500.000 de dolari au fost transferați ilegal din Rusia în Republica Moldova, iar responsabil de aceste transferuri era un moldovean cercetat penal acum în arest pentru trădare de patrie și escrocherie în proporție deosebit de mari, infracțiuni pentru care riscă până la 20 de ani de închisoare. Individul a fost deferit justiției. 

,,Nemijlocit, persoana deferită justiției (aflată în arest) a fost recrutată pe bază de cointeresare materială, începând cu anul 2021. Aceasta era implicată în identificarea canalelor de finanțare și coparticiparea la planificarea și implementarea proiectelor tenebre în interesul Federației Ruse”, a punctat Alexandru Musteața. 

Cei doi ruși și un alt moldovean anunțat în căutare au statutul de învinuit în cauza penală inițiată de Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. 

---

În luna februarie, ofițerii de informații de la Chișinău anunțau despre destructurarea acestei rețele de spionaj care plănuia să răstoarne conducerea țării. 

Mai exact, doi cetățeni ai Republicii Moldova aveau statutul de învinuit, fiind arestați, iar altor trei le-a fost atribuită calitatea de suspect pentru trădare de patrie și spionaj, fiind acuzați că ar fi asistat reprezentanții serviciilor speciale din străinătate în acțiuni contra Republicii Moldova, inclusiv ,,destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență”.

„Acestea au fost cooptate de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul penal ca acțiuni care țin de „înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova” – inclusiv acțiuni de destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență”, informau atunci reprezentanții SIS.

Lidera de la Chișinău a avertizat despre o lovitură de stat pregătită de Kremlin

Anunțarea destructurării grupării a avut loc la scurt timp după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în care vor fi implicate „grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Replica Rusiei

Reprezentanții Kremlinului au negat și acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului. Ministrul rus de Externe a declarat că Republica Moldova ar putea să urmeze calea Ucrainei. Ba mai mult, Serghei Lavrov a spus că președinta, Maia Sandu, vrea să o introducă în NATO sau să o unească cu România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite