Rețea de spioni ruși anihilată la Chișinău

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) de la Moscova
Sediul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) de la Moscova

O rețea de agenți care lucra în Moldova la comanda Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a fost destructurată de autoritățile de la Chișinău.

Anunțul a fost făcut luni, 10 iulie, de către șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), Alexandru Musteața. Potrivit lui, cauza penală inițiată pentru trădare de patrie și spionaj în privința unui grup de persoane „antrenate în organizarea activităților dușmănoase împotriva securității Republicii Moldova” a fost transmisă în judecată.

Șeful SIS a mai spus că începând cu 2020, doi cetățeni ai Federației Ruse, coordonați de FSB, identificau și recrutau cetățeni moldoveni cu scopul creării unei rețele de agentură pe teritoriul Moldovei. Activitatea cetățenilor ruși și a rețelei de agentură a fost orientată spre influențarea proceselor social-politice din Moldova în interesul Federației Ruse, spre menținerea dependenței Republicii Moldova de Rusia, iar persoanele implicate au realizat „operațiuni informaționale în scopul modelării opiniei publice”, a explicat Musteața.

În cei doi ani în care a fost documentată activitatea rețelei de agentură, membrii acesteia au colectat date și informații cu caracter social-politic în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare în privința liderilor și actorilor politici din Moldova și au organizat „proiecte informaționale tenebre cum ar fi campanii în mediul virtual prin intermediul rețelelor de socializare cu accent major pe rețeaua Telegram – platformă prin intermediul căreia sunt distribuite cele mai multe informații false”.

După invazia Rusiei asupra Ucrainei au racolat moldoveni

După 24 februarie 2022 (începutul invaziei ruse asupra Ucrainei) grupul respectiv a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni cu scopul participării la acțiuni violente, a menționat șeful SIS. Potrivit lui, a fost documentată și activitatea de creare a canalelor de transfer a banilor din Rusia către Republica Moldova în scopul finanțării operațiunilor subversive contra securității statului. În acest sens, unul dintre agenții recrutați de cei doi cetățeni ruși avea sarcina de a identifica și asigura astfel de canale financiare, de a acorda suport logistic conex proiectelor comandate și finanțate de FSB, dar și de a recruta alți cetățeni ai Republicii Moldova.

Printre canalele de transfer ilegal a banilor au fost documentate transferuri prin intermediul criptovalutei, dar și prin intermediul așa-numitului sistem „Havala” cu implicarea unor case de schimb valutar în lichefierea banilor. În total, în 2021, din Rusia în Moldova, doar prin aceste canale tenebre au fost transferate 500 de mii de dolari – bani utilizați, potrivit lui Musteața, în implementarea activităților ilegale menționate.

La ora actuală, cetățeanul implicat al Republicii Moldova se află în arest și este acuzat de trădare de patrie. El riscă până la 20 de ani de închisoare. De asemenea, el este acuzat de escrocherie în proporții deosebit de mari, dar șeful SIS nu a oferit detalii despre acest episod. Sub învinuire se mai află trei persoane: cei doi cetățeni ai Federației Ruse și un cetățean moldovean anunțat în căutare.

În legătură cu acest caz, Alexandru Musteața a încurajat cetățenii care cunosc sau au fost abordați direct sau indirect de către un serviciu de spionaj străin să se adreseze SIS. Instituția menționează că în conformitate cu legea penală moldovenească, cetățeanul Republicii Moldova racolat de un serviciu de spionaj străin pentru înfăptuirea unei activități dușmănoase împotriva țării este eliberat de răspundere penală dacă nu a săvârșit nici un fel de acțiuni pentru realizarea sarcinii criminale primite și a declarat de bună voie autorităților despre legătura sa cu serviciul de spionaj străin.

Rusia testează vulnerabilitățile Chișinăului

Moscova nu a reacționat la anunțul șefului SIS din Moldova despre destructurarea acestei rețele de agenți FSB. În martie 2023, poliția moldovenească a anihilat o altă grupare coordonată de agenți FSB, care avea misiunea de a provoca ciocniri între poliție și manifestanți, la protestele opoziției (). În gruparea respectivă oamenii legii din Moldova au depistat inclusiv un luptător "Wagner". Iar în februarie 2023, președinta Maia Sandu a dezvăluit un plan rusesc de atacare a instituțiilor statului din Moldova și luare de ostatici.

La ora actuală, Chișinăul analizează posibilitatea declanșării unei proceduri similare, aplicate recent de București în raport cu un grup de diplomați ruși, trimiși acasă în baza unei decizii a autorităților române de a reduce personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România. Potrivit deputatului moldovean Andrian Cheptonar, Ambasada Rusiei din Chișinău ar fi „o centrală de spionaj în coasta NATO”. Săptămâna trecută, într-un interviu, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a confirmat că există cazuri când „persoane cu statut de diplomaţi ai Federaţiei Ruse, după ce vin la Chișinău, foarte repede ajung pe malul stâng al Nistrului, în Transnistria, iar acolo numai de diplomaţie nu se ocupă”.

Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite