Noi percheziții la Partidul Șor în dosarul coruperii alegătorilor, desfășurate în ajunul scrutinului din Găgăuzia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii, alături de ofițerii Centrului Național Anticorupție și polițiștii, fac noi percheziții în dosarul coruperii alegătorilor de reprezentanții candidatului partidului prorus Șor la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Formațiunea califică acțiunile drept abuzuri și intimidări. 

În ajunul scrutinului secund din Găgăuzia au loc noi percheziții la partidul Șor. FOTO: Arhivă
În ajunul scrutinului secund din Găgăuzia au loc noi percheziții la partidul Șor. FOTO: Arhivă

UPDATE: Autoritățile au anunțat rezultatul descinderilor, precizând că acestea s-au soldat cu ridicarea mai multor obiecte, dar nu și cu rețineri. 

,,În baza materialelor prezentate de către angajaţii INI, au fost autorizate 11 percheziţii la domiciliile și automobilele a opt persoane, care s-au desfășurat astăzi în mun. Chișinău, la Vulcănești, Cimișlia și Comrat. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate şi ridicate documente şi bunuri care prezintă interes pentru cauza penală: telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, liste cu date de contact ale unor persoane, stick-uri de memorie, sume de bani. Toate persoanele sunt cercetate în stare de libertate”, au declarat organele de drept.

Purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție (CNA), Angela Starinschi, a confirmat pentru ,,Adevărul” desfășurarea perchezițiilor, menționând că instituția va veni mai târziu cu detalii despre ele. 

,,Au loc acțiuni de urmărire penală pe dosarul de corupere a alegătorilor de către reprezentanții unui concurent electoral, pe care le desfășurăm împreună cu Inspectoratul Național de Investigații, sub conducerea procurorilor anticorupție. Mai multe detalii vor fi comunicate după finalizarea acțiunii”, a spus Angela Starinschi.

Reprezentanții formațiunii proruse susțin că acțiunile structurilor de drept sunt ilegale, afirmând că în spatele lor ar stă guvernarea PAS și președinta Maia Sandu. 

,,Ca un adevărat regim criminal, cu o zi înainte de turul doi de scrutin, Maia Sandu și-a trimis din nou forțele sale să împiedice transformarea Găgăuziei în plai de vis. Pentru regimul Sandu-PAS nu există legi, nu există Constituție, nu există libertăți și drepturi cetățenești. Ei vor cu tot dinadinsul să blocheze votul liber al cetățenilor din Găgăuzia pentru viitorul bașcan. În această dimineață, conducerea staff-ului și mulți activiști ai Partidului „ȘOR” s-au trezit din nou cu mascați la ușă, înarmați cu arme automate. Este o nouă acțiune ilegală, prin care se încearcă să pună presiune pe singurul candidat, care apară real interesele cetățenilor din Găgăuzia și nu este controlat de regimul criminal de la Chișinău”, au punctat aceștia. 

Reprezentanții Partidului Acțiunile și Solidaritate au declarat că nu comentează acuzațiile, iar cei ai Administrației Prezidențiale de la Chișinău nu s-au expus, deocamdată, în această situație. 

Detalii despre ancheta penală 

În data de 7 mai, angajații structurilor de drept au efectuat primele descinderi în ancheta penală ce vizează coruperea alegătorilor de către reprezentanții formațiunii Șor în vederea determinării acestora de a vota candidatul partidului la scrutinul pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, adică Evghenia Guțul.

Potrivit autorităților, aceasta nu este unica încălcăre comisă de membrii staffului electoral ai Evgheniei Guțul, fiind înregistrate altele, precum transportul organizat de alegători la procesul de vot. 

,,În scopul documentării acțiunilor ilegale ale persoanelor implicate, au fost autorizate o serie de măsuri speciale de investigații în cadrul cărora a fost stabilit că, reprezentanții staff-ului electoral al candidatei partidului ȘOR ar fi comis încălcări ale legislației electorale precum: transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare , plasarea afișajului electoral în locuri nepermise, dar și acceptarea unor mijloace băneşti despre care se presupune că au fost primite de la grupul criminal organizat şi nu au fost declarate la CEC”, au precizat ele.

Descinderile au vizat zece persoane și au avut loc la domiciliile, în mașinile și în oficiile din Comrat și Vulcănești ale formațiunii condusă de politicianul fugar, Ilan Șor.

Doi candidați proruși în turul secund din Găgăuzia 

În turul secund din Găgăuzia se vor lupta Evghenia Guțul, candidata partidului Șor și Grigori Uzun, acesta fiind înscris în calitate de independent, dar susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite